Na beroerte is bingo even goed als de Wii

Een potje kaarten, bingo spelen, een balletje van twee meter afstand in een prullenbak mikken, of een blokkentoren bouwen met het spelletje Jenga. Dat helpt beroertepatiënten met een deels verlamde arm net zo goed als oefenen met een Wii-Nintendo spelcomputer. Na 10 uur oefenen gedurende 14 dagen waren hun arm- en handbewegingen met gemiddeld 30 tot 40 procent verbeterd. De trainingsmethode deed er niet toe.

Die onverwachte uitkomst publiceerden Canadese onderzoekers afgelopen maandag in The Lancet Neurology. Onverwacht, want eerder onderzoek had juist laten zien dat patiënten flink verbeteren als ze virtual-reality-oefeningen doen. Een Wii-apparaat registreert de bewegingen van een speler. Zo kan een patiënt tennissen tegen een speler die hij op het beeldscherm ziet. En andere sporten doen.

Probleem met die onderzoeken was dat die Wii-spellen in extra tijd werden gespeeld, als aanvulling op conventionele fysiotherapie. De Wii-patiënten oefenden dus langer. En de onderzoeken waren klein.

De Canadezen onderzochten 140 patiënten die allemaal gewone revalidatie deden. De helft speelde daarnaast op de Wii. De andere helft deed met evenveel succes even lang andere motoriekspelletjes. Goed nieuws, vinden de Canadezen, want verreweg de meeste beroertepatiënten leven in arme landen.