‘Na Brexit moeten de Britten alleen de afwas doen’

De Britse schrijver en tv-maker Redmond O’Hanlon begrijpt niet dat de Britten de Europese Unie vaarwel hebben gezegd.

Schrijver Redmond O’Hanlon: „Ik ben ziek van de Brexit.”
Schrijver Redmond O’Hanlon: „Ik ben ziek van de Brexit.” Foto ANP

Britse staatsburgers konden vanuit Nederland hun stem uitbrengen over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Dus ook Redmond O’Hanlon (1947). De Britse reisschrijver en bioloog woont in Nederland sinds hij doorbrak met VPRO-reisprogramma’s Beagle, in het voetspoor van Darwin en O’Hanlons Helden. Sinds juni vorig jaar woont hij in Almere, waar hij in opdracht van de stad werkt aan een roman. Dat hij kon stemmen wist hij niet, zegt O’Hanlon over de telefoon. Tot zijn spijt, voegt hij er direct aan toe. „Dit is geen gewone scheiding, maar permanente afzondering”, zegt hij over de keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten. „Britten zullen voortaan alleen de afwas moeten doen.”

Heeft u een Brexit aan zien komen?

„Geen seconde, ik ben er ziek van, bedroefd. Wat Britten lijken te vergeten is dat Europese stammen de gewelddadigste zijn uit de menselijke geschiedenis. Met de oprichting van de Europese Unie kwam er een eind aan alle moordzucht. Het was het eerste blije Europese moment sinds Homo sapiens en Neanderthalers voor het eerst met elkaar naar bed gingen.”

Wat gaat er nu gebeuren?

„De Britten worden een bedreigde diersoort. Eerst zullen ze slinken tot de grootte van de Floresmens, de dwergmensjes waarvan op een Indonesisch eiland net botten zijn gevonden. Door incest en slechte mutaties, zullen ze vervolgens alleen maar kleiner worden. Dat is namelijk een biologische zekerheid: wat geïsoleerd op een eiland leeft, krimpt.”

Over diersoorten gesproken: waarmee moeten we de Britten volgens u vergelijken?

„Mannetjesleeuwen. Althans, zo zien de mensen zich die voor een Brexit gekozen hebben. Volgens hen is Groot-Brittannië nog steeds een koloniaal rijk, zoals een leeuw die de baas is over een groot territorium. Maar mannetjesleeuwen zijn moorddadige klootzakken. Die doden alles in een radius van honderd kilometer: vrouwtjesleeuwen, welpen. In mijn ogen zijn de Britten inmiddels verworden tot dodo’s: die kwamen op Mauritius vast te zitten in de modder na een zware regenbui. En omdat ze niet konden vliegen, stierven ze met z’n honderdduizenden tegelijk.”

Verhuist u ooit nog terug naar Engeland?

„Ik denk er eerlijk gezegd sterk over na om Nederlander te worden. Ik beheers jullie taal nog niet zo goed, maar ik ben goed in kanoën. En graven kan ik ook goed. Ik kan zo een dijk voor jullie bouwen.”

    • Roderick Nieuwenhuis