Israëlisch meisje doodgestoken in huis in Hebron

Ze werd in haar huis in een Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever doodgestoken door een zeventienjarige Palestijn.

De Israëlische politie loopt door de Joodse nederzetting Kiryat Arba nadat het meisje is vermoord.
De Israëlische politie loopt door de Joodse nederzetting Kiryat Arba nadat het meisje is vermoord. Foto: Menahem Kahana / AFP Photo

Een dertienjarig Israëlisch meisje is donderdag in haar huis in Kiryat Arba, een Joodse nederzetting vlakbij Hebron op de Westelijke Jordaanoever, doodgestoken door een zeventienjarige Palestijn. De dader werd door het Israëlische leger doodgeschoten. Volgens het leger raakte een bewaker die kwam toegesneld vlak na de aanval ernstig gewond.

Volgens het leger klom de dader over een hek en drong een huis binnen waar het meisje in haar slaapkamer was.

Netanyahu veroordeelt aanslag

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu veroordeelde de aanslag en riep de rest van de wereld op hetzelfde te doen. Dit meldt de Israëlische krant Haaretz. Hij zei dat het huis van de dader gesloopt zal worden en dat hij de werkvergunningen van de familieleden van de dader zal afnemen.

Na spoedoverleg met de minister van Defensie Avigdor Lieberman, zelf een kolonist en woonachtig in een nederzetting in het zuidelijke deel van de Westelijke Jordaanoever, besloot Netanyahu de stad waar de dader vandaan komt, Bani Na’im, te omsingelen en af te sluiten.

Nederzetting

Kiryat Arba is een nederzetting vlakbij Hebron. Hier wonen ongeveer 850 Israëliërs in een zwaar bewaakte enclave tussen ongeveer 200.000 Palestijnen. Zowel voor joden als voor moslims is Hebron een belangrijke plaats omdat ze geloven dat hier de begraafplaats van Abraham is.

NRC-correspondent Derk Walters schreef eerder over de gespannen situatie in Hebron. De stad speelt een hoofdrol in het geweld tussen Israël en Palestina.

Aanslagen

In de afgelopen acht maanden hebben Palestijnen 33 Israëliërs en twee Amerikanen gedood, de meesten bij aanvallen met messen op straat. Israëlische veiligheidstroepen doodden ten minste 198 Palestijnen, van wie 134 volgens Israël terwijl ze een aanval uitvoerden.