Leger VS laat voortaan transgenders toe

Volgens minister Carter mag genderidentiteit geen reden zijn om talent te laten lopen.

Ash Carter tijdens de aankondiging van de beleidswijziging.
Ash Carter tijdens de aankondiging van de beleidswijziging. Foto Alex Brandon / AP

De Amerikaanse krijgsmacht laat voortaan openlijke transgenders toe in haar gelederen. Dat heeft minister van Defensie Ash Carter donderdag aangekondigd in het Pentagon. Hij noemt de verandering van het beleid bovenal een principekwestie. Het nu nog geldende verbod wordt opgeheven.

Volgens het ministerie heeft Defensie toegang nodig tot honderd procent van de bevolking zodat de meest geschikte personen gerekruteerd kunnen worden. Maar hij voerde ook een meer principieel argument aan:

“Amerikanen die willen dienen en voldoen aan onze eisen, moeten de kans krijgen om te strijden voor die kans.”

Lees meer over de rechten van de LHBT-gemeenschap in Amerika: Homo’s VS voelen opeens weer de haat

Transgenders die nu al onderdeel zijn van de Amerikaanse strijdmacht, kunnen zich vanaf oktober binnen Defensie melden voor medische hulp bij hun transitie, zei Carter. Ook wordt het vanaf oktober mogelijk om het geslacht aan te passen in de personeelsadministratie van het Pentagon.

Twitter avatar DeptofDefense U.S. Dept of Defense #SecDef announces transgender Americans may serve openly, and will no longer be discharged or otherwise separated just for being transgender

In de Verenigde Staten is het nog verboden om openlijk transgender te zijn. In Nederland is dat niet het geval. Wel is er de Stichting Homoseksualiteit en de Krijgsmacht die met Defensie samenwerkt om de acceptatie van LHBT-militairen te verbeteren. De regering-Obama maakte eerder al een einde aan het beruchte Dont’t ask, don’t tell-beleid, waardoor homoseksuele, biseksuele en lesbische militairen hun geaardheid moesten houden.