Italië stelt dodental grootste bootramp naar beneden bij

Het schip lag sinds vorig jaar op de zeebodem, maar is nu opgetakeld door de Italiaanse marine.

Duikers van de Italiaanse marine bij de op 18 april 2015 gezonken boot.
Duikers van de Italiaanse marine bij de op 18 april 2015 gezonken boot. Foto Marina Militare/AFP Photo

Het dodental van de grote schipbreuk van april vorig jaar, waarbij honderden migranten omkwamen, is naar beneden bijgesteld. Volgens de nieuwste schatting van Italiaanse autoriteiten kwamen er vier- tot zeshonderd mensen om het leven, meldt AP.

Aanvankelijk gingen de autoriteiten uit van zeven- tot achthonderd doden. De boot met voornamelijk Noord-Afrikaanse migranten was onderweg naar Italië en sloeg vlak voor de Libische kust om. Slechts 28 opvarenden overleefden de schipbreuk, die grote invloed had op het politieke debat over bootmigranten. De ramp zorgde ervoor dat Europese leiders de zoek- en reddingsacties op de Middellandse Zee opvoerden.

Schip opgetakeld

Het schip lag sinds vorig jaar op de zeebodem, maar de Italiaanse marine slaagde er vorige week in de boot van de zeebodem op te takelen. Nu de onderzoekers de grootte van de boot hebben gezien, hebben ze hun schatting bijgesteld: er zouden zo’n tweehonderd tot driehonderd mensen minder op de boot hebben gezeten.

Voordat het schip opgetakeld was, hadden duikers 169 lichamen geborgen. De Italiaanse autoriteiten lieten donderdag weten dat er waarschijnlijk nog “minstens driehonderd” lichamen in het scheepswrak liggen.

Celstraf geëist tegen kapitein

In mei van dit jaar werd 18 jaar gevangenisstraf geëist tegen de kapitein van het schip, een 27-jarige Tunesiër, voor doodslag en mensensmokkel. Ook zou hij het schip opzettelijk tegen een Portugees vrachtschip, dat het zinkende schip te hulp schoot, hebben laten botsen. De kapitein houdt echter vol dat hij zelf ook als passagier op de boot zat. De zaak is nog niet afgerond.