Herdenking Slavernijverleden 2016NPO 2, 23.40-0.15u.

None

De jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden gaat ook dit jaar met onrust gepaard. Voor het eerst vindt de nationale herdenking namelijk op 30 juni plaats en niet meer op 1 juli. Laatstgenoemde datum werd voorheen aangehouden omdat Nederland op 1 juli 1863 de slavernij officieel afschafte. De organisatie heeft besloten om nu de analogie van 4 en 5 mei aan te houden: een dag om te herdenken en een dag om te vieren. De herdenking zal traditiegetrouw bestaan uit een ceremonie in het Amsterdamse Oosterpark, terwijl de viering morgen gestalte krijgt door het culturele festival Keti Koti. Deze spreiding van de herdenking wordt niet door iedereen omarmd. Barryl Biekman, initiatiefnemer van het Nationaal Monument, heeft zich hier in een brief (waarin zij erop wijst dat 30 juni een datum is zonder historische betekenis in het slavernijverleden) aan de organisatie en aan het Amsterdamse college van B en W vergeefs tegen verzet.

NPO 2 brengt een samenvatting van de herdenking bij het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark: er worden twee minuten stilte in acht genomen en kransen gelegd.