Het kón in Alphen aan den Rijn eigenlijk alleen maar misgaan

Op het omvallen van twee kranen in Alphen aan den Rijn kon je wachten, meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

None
Foto Marco de Swart / ANP

Het omvallen van de twee bouwkranen vorig jaar in Alphen aan den Rijn was niet te vermijden. Ook als het werk verder vlekkeloos was uitgevoerd, zou het ongeval toch zijn gebeurd omdat de hijsopstelling instabiel was.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in zijn woensdag verschenen onderzoeksrapport. De voorbereiding bij het plaatsen van het brugdek van de Koningin Julianabrug schoot ernstig tekort ,en geen van de uitvoerende partijen was zich bewust van de risico’s voor de omgeving, aldus de raad.

Bij het ongeval ontstond grote schade aan omliggende winkelpanden en woningen. Bewoners van veertien huizen moesten hun woning uit, enkele panden moesten worden gesloopt. Bij het ongeluk vielen geen doden of gewonden.

De Onderzoeksraad heeft gekeken naar de voorbereiding en uitvoering van de hijsklus en naar de rol van de diverse aannemers. Uit het onderzoek blijkt dat de opstelling van de hijskranen van meet af aan instabiel was. Toen het brugdek werd opgehesen, kantelde een kraan die op een ponton stond, waarna de hele opstelling werd meegetrokken.

Aan het hijsplan, dat verplicht moet worden opgesteld voordat een aannemer een hijsklus mag uitvoeren, mankeerde van alles. De Onderzoeksraad noemt het „onvoldoende en ongeschikt”. Zo is in het plan geen rekening gehouden met de wind, het doorbuigen van de mast en verschuiving van het zwaartepunt door de beweging van de kranen. Ook ontbrak een stabiliteitsberekening en een ballastplan. Bij het verlenen van de vergunningen had de gemeente daar beter op moeten letten.

De Onderzoeksraad beveelt aan bij dit soort opdrachten voortaan één partij verantwoordelijk te maken voor risicobeheersing en veiligheid van de omgeving.