In beeld

Elke dag een vluchteling

We zijn getuige van het grootste aantal ontheemde mensen op aarde. De cijfers zijn haast niet te bevatten: op dit moment zijn wereldwijd 65,3 miljoen ontheemden. Onder hen zijn 21,3 miljoen vluchtelingen, van wie de helft jonger dan 18 jaar is. Op de Middellandse Zee is 2016 het zwartste jaar ooit: met ruim 4600 doden en vermisten zijn niet eerder zoveel slachtoffers geteld. In deze reeks selecteert de fotoredactie van NRC een foto per dag om de omvang van het vluchtelingenprobleem inzichtelijk te maken. En om een moment stil te staan bij die 65,3 miljoen mensen die niet thuis kunnen zijn. (Let op, deze serie kan schokkende beelden bevatten.)
22 december - De Griekse minister president Tsipras knielt naast een meisje tijdens een ontmoeting met vluchtelingen gezinnen en niet-begeleide minderjarige asielzoekers in Athene, Griekenland
Reuters / Alkis Konstantinidis
21 december - Migranten staan in de rij voor gratis eten bij een vervallen douane-entrepot in Belgrado, Servië.
Reuters / Marko Djurica
Advertentie. Scroll naar beneden voor volgende foto.
20 december - Saro Kumari Mandal, 26 jaar, zet een vingerafdruk om een vergoeding te ontvangen van de Foreign Employment Promotion Board in Kathmandu, Nepal, nadat haar man stierf als een arbeidsmigrant in Qatar
AP Photo / Niranjan Shrestha
19 december - Achtergelaten spullen van migranten vlakbij Novska, Kroatie
Reuters / Nikola Cutuk / Pixsell
18 december - Migranten spelen een potje voetbal met Libische bewakers in het detentiecentrum Tariq Al-Matar, in de buitenwijken van Tripoli
AFP / Taha Jawashi
17 december - Een koerdisch meisje uit Iraq poseert met haar pop in een migrantenkamp in Grande Synthe in Frankrijk
Reuters / Pascal Rossignol
16 december - Kinderen uit het vluchtelingenkamp in Karatepe geven een concert op het Griekse eiland Lesbos. Meer dan 60 kinderen krijgen er dagelijks muziekles.
Ap / Lefteris Pitarakis
15 december - Afghaanse vluchtelingen bij hun aankomst op de luchthaven in Kabul . Duitsland wees deze week 34 uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers uit.
Ap / Massoud Hossaini
14 december - Vrijwilligers patrouilleren in het Grande-Synthe vluchtelingenkamp in Noord-Frankrijk.
AFP / Philippe Huguen
13 december - Een man loopt rap met koffers over de Simon Bolivar brug op de grens van Colombia en Venezuela.
AFP / Schneyder Mendoza
12 december - Een migrant zit in een geïmproviseerd kamp in een verlaten warenhuis in Belgrado, Servië.
AFP / Andrej Isakovic
11 december - Een Afghaanse vrouw, ontheemd door gevechten tussen Afghaanse strijdkrachten en Taliban strijders in het Afghaanse Kunduz, loopt door de sneeuw in een vluchtelingenkamp in Mazar-i-Sharif.
AFP / Farshad Usyan
10 december - De migranten waren opgepakt door de Marokkaanse politie nadat zij zich met vierhonderd tegelijk door een grenshek tussen Marokko en Ceuta forceerden.
AFP / Antonio Sempere
9 december - Een migrant rust uit in een geïmproviseerd verblijf in een verlaten warenhuis in Belgrado, Servië.
AFP / Adrej Isakovic
8 december - De dode lichamen van aangespoelde migranten zijn te zien in lijkzakken op het strand van de kuststad Tajoura, Libië. Ondanks opgevoerde reddingsoperaties op de Middellandse Zee is het aantal verdronken migranten er volgens VN-cijfers hoger dan ooit. Dit jaar vielen tot nu 4.715 doden tegen 3.771 in heel 2015.
Reuters / Hani Amara
7 december - Een Irakese jongen, gevlucht uit Mosul voor de gevechten tussen het Irakese leger en de Islamitische Staat, poseert voor een foto in het al-Hol vluchtelingenkamp in de Hasakeh provincie in Syrië.
AFP / Delil Souleiman
6 december - Na het oversteken van de Egeïsche zee komen migranten en vluchtelingen aan bij de kust van het eiland Lesbos, Griekenland.
AP / Petros Giannakouris
5 december - Reddingswekers tillen het dode lichaam van een migrant uit het water in Tajoura, ten oosten van Tripoli, Libië.
Reuters / Hani Amara
4 december - Reddingswerkers dragen een zak met het lichaam van een migrant, nadat het lichaam was gevonden op het strand van Tajoura, Libië.
Reuters / Hani Amara
3 december - Een groep migranten is gewikkeld in reddingsdekens bij hun aankomst in de haven van Malaga, Spanje.
Reuters / Jon Nazca
2 december - Migranten rusten in een gezamenlijke ruimte in het centrum voor migranten en vluchtelingen nabij Porte de La Chapelle in het noorden van Parijs, Frankrijk. Het nieuwe centrum heeft plek voor 400 vluchtelingen en biedt hen tijdelijke huisvestiging aan totdat de Franse overheid een permanent onderkomen voor hen heeft gevonden.
Reuters / Jacky Naegelen
1 december - Een jongen draagt eten en water in een vluchtelingenkamp in Thessaloniki, Griekenland.
AFP / Sakis Mitrolidis
30 november - Een Syrische vluchteling bedelt op een regenachtige dag op de Galata brug in Istanbul, Turkije. Net als Bulgarije is Turkije een gevaarlijk doorreisland voor jonge migranten. Zowel bij de oversteek over de onherbergzame Turks-Bulgaarse grens als op de overzeese route naar Griekenland lopen ze gevaar, waaronder geweld door smokkelaars of ordediensten. „Op de route worden kinderen vaak blootgesteld aan uitbuiting, mensenhandel en seksueel misbruik,” schreef de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in 2015 in een rapport.
AFP / Bulent Kilic
29 november - Irakezen staan in de rij voor voedselpakketten in het centrum van Mosul, Irak. Het Irakese ministerie voor migranten en vluchtelingen verspreid de voedselpakketten onder burgers terwijl de strijd tegen de Islamitische Staat door gaat.
AFP / Thomas Coex
28 november - Een ontheemde Irakese man, gevlucht voor de Islamitische Staat in Mosul, toont zijn dochter aan haar oma door een hek in het Khazer kamp in Irak.
Reuters / Mohammed Salem
27 november - Medewerkers van de Libische kustwacht trainen aan boord van San Giorgio, een Italiaans marine schip dat vaart op de Middellandse zee. Het schip is onderdeel van de marineoperatie ‘Sophia’ met als voornaamste doel het dwarsbomen van mensensmokkelaars.
27 november
26 november - Zo'n 3000 ontheemden uit Myanmar verblijven in China op de vlucht voor gevechten tussen het leger en ethnische opstandelingen in het noorden van Myanmar.
AFP
25 november - Na de dood van een vrouw en kind in een vluchtelingen kamp op het Griekse eiland Lesbos staken woedende migranten het kamp deels in brand. Volgens de Griekse politie kwamen de twee om als gevolg van een gasexplosie tijdens het koken.
AFP / STR
24 november - Migranten in Belgrado bivakkeren in een verlaten loods. Er zouden dit jaar meer dan 100.000 migranten door Servië reizen. Ze zijn vooral afkomstig uit landen als Syrië, Irak en Afghanistan en op weg naar West-Europa. Maar door de grenssluitingen zijn veel van hen gestrand.
Reuters / Marko Djurica
23 november - Een Syrische vluchteling verplaatst dozen in zijn winkel in het Zaatari vluchtelingenkamp in Jordanië, dicht bij de grens van Syrië. In het Zaatari vluchtelingenkamp verblijven op dit moment bijna 282,000 vluchtelingen en het kamp is daarmee qua omvang de 4e stad van Jordanië. Syrische vluchtelingen mogen het kamp pas verlaten als een Jordaniër garant voor ze staat, waardoor ze moeilijk voor extra inkomen kunnen zorgen.
22 november - Een kind zit in zijn wiegje in het Rohingya vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar, Bangladesh. De Rohingya, zijn een islamitische minderheid van 800.000 mensen die wonen in Birma. Ze zijn stateloos en hebben geen burgerrechten. Rohingya worden gezien als indringers uit Bangladesh die illegaal de grens zijn overgestoken, ook al wonen sommige families al eeuwen in het land.
Reuters / Mohammad Ponir Hossain
21 november - Zo'n 1000 migranten verblijven in Belgrado in een verlaten pakhuis. Sinds de aangescherpte grenscontroles en het hek langs de Hongaarse grens blijven veel migranten steken in Servië. Daar wachten zij tot er zich een kans voordoet de grens met de EU te passeren.
Reuters / Marko Djurica
20 november - Vluchtelingen krijgen thee van een vrijwilliger in het Souda vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Chios. Meerdere vluchtelingen raakten hun tijdelijke onderkomen kwijt na bestookt te zijn met brandende voorwerpen .
AFP / Pantelis Fykaris
19 november - Een aantal leden uit de Hernandez familie komen samen tijdens de tijdelijke opening van een Amerikaans-Mexicaans grenshek dat Tijuana, Noordwest-Mexico scheidt van het zuiden van Californië.
AFP / Guillermo Arias
18 november - Op vrijdag gooiden eilandbewoners van het Griekse Chios brandende voorwerpen over de hekken naar de tenten in het vluchtelingenkamp Souda. Verschillende tenten gingen daarbij verloren.
AFP / Pantelis Fykaris
17 november - Syrische vluchtelingen krijgen lessen Engels in een ruimte van Recycle Beiroet in Ouzai, een sloppenwijk in het zuiden van Beiroet, Libanon. Op dit moment verblijven bijna 240.000 gevluchte Syrische gezinnen in Libanon.
AP / Bilal Hussein
16 november - Chiaspas, Mexico - Migranten uit Haïti wachten totdat vrienden of familieleden geld overmaken zodat zij hun reis naar de Verenigde Staten kunnen vervolgen.
Reuters / Carlos Jasso
15 november - Een vrouw is met haar zoon Riyad (1) gevlucht uit Mosul. Haar zoon, geboren tijdens het bewind van Islamitische Staat, heeft geen persoonsbewijs dat wordt erkend door de Irakese instanties en is de facto stateloos.
Reuters / Zohra Bensemra
14 november - Nabij het dorp Sid op de Servisch-Kroatische grens wachten migranten aan de kant van de weg . Foto: AFP / Andrej Isakovic
AFP / Andrej Isakovic
12 november- Migranten en vluchtelingen lopen langs de kant van de weg nabij het dorp Simanovci op de Servisch-Kroatische grens.
Foto: AFP / Oliver Bunic
11 november - Recent ontheemd geraakte mensen wachten in een rij voor een maaltijd in het Irakese vluchtelingenkamp Khazer.
Reuters / Zohra Bensemra
10 november - Een groep Syrische vluchtelingen komt aan in een gebied dat gecontroleerd wordt door de Syrische Democratische Krachten (SDF), nabij het dorp Mazraat Khaled, ongeveer 40 kilometer van Raqqa, de hoofdstad van de Islamitische Staat.
AFP / Delil Souleiman
9 november - Demonstranten van Thuegida, een rechts extremistische afsplitsing van de Pegida-beweging, houden fakkels vast terwijl ze langs een appartementencomplex in het Duitse Jena lopen waar de zin‘welkom vluchtelingen’ op is geprojecteerd.
AP / Jens Meyer
8 november - Een man kookt water bij een elektriciteitspunt in een gebouw van het Kalochori vluchtelingenkamp in het noorden van de Griekse stad Thessaloniki.
AP / Thanassis Stavrakis
7 november - Migranten rusten op het dek van het schip Topaz Responder .Het schip isonderweg naar de haven van Vibo Valentia in het zuiden van Italië.
MOAS via AP / Francesco Malavolta
6 november - Een vrouw gewikkeld in een thermodeken rust uit op het schip Topaz Responder voor de kust van Libië.
AFP / Andreas Solaro
5 november - Migranten en vluchtelingen worden overgeplaatst van het schipTopaz Responder van de Maltese hulporganisatie Moas,naar het Spaanse schip Navarra, kort nadat ze gered zijn voor de kust van Libië.
AFP / Andreas Solaro
3 november - Migranten en vluchtelingen vallen in het water tijdens een reddingsactie van de Maltese hulporganisatie Moas en het Italiaanse Rode Kruis op de Middellandse zee voor de kust van Libië.
AFP / Andreas Solaro
4 november - Migranten schuilen in een bushokje in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp in Parijs.
AP / Thibault Camus
2 november - Migranten kijken naar hun telefoons in het oriëntatiecentrum voor vluchtelingen in Saint-Brevin-les-Pins nabij Nantes, Frankrijk.
Reuters / Stephane Mahe
1 november - Syrische kinderen spelen in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp nabij Azaz, op de Syrisch-Turkse grens.
AFP / Nazeer al-Khatib
31 oktober - Afrikaanse vluchtelingen liggen op de grond nadat ze over het hek op de grens van Marokko en de Noord-Afrikaanse enclave Ceuta zijn geklommen.
Reuters / M. Martin
30 oktober - De Afghaanse tolk Hujatullah (c) registreert de namen van de Soedanese vluchtingen die net zijn aangekomen op het ‘Centre d’Accueil et d’Orientation Pour Migrants’ in Bruniqel, Zuid-Frankrijk. In Bruniquel is een voormalig politiestation beschikbaar gesteld aan elf Soedanese vluchtelingen die het vluchtelingenkamp de “Jungle” in Calais moesten verlaten tijdens de ontruiming afgelopen week.
AFP / Eric Cabanis
29 oktober – Migranten warmen zichzelf op bij een geïmproviseerd vuur in vluchtelingenkamp Ritsona , ten noorden van Athene.
AP / Petros Giannakouris
28 oktober – Twee vluchtelingen worden onderzocht door een hulpverlener van het Italiaanse Rode Kruis bij aankomst in de haven van Brindisi, Italië.
AFP / Andreas Solaro
27 oktober - Irakese families die zijn gevlucht voor het geweld in Mosul zien na twee jaar familieleden terug in een vluchtelingenkamp bij Aksi Kalak, Irak.
AFP / Bulent Kilic
26 oktober – Migranten kijken vanaf een heuvel toe hoe het vluchtelingenkamp de “Jungle” in het Franse Calais wordt ontruimd.
AFP / Philippe Huguen
25 oktober - Vluchtelingen en migranten worden met bussen geëvacueerd naar 287 verschillende opvangcentra in Frankrijk. Naar schatting verbleven dit weekend tussen de 6.400 en 8.100 mensen in de uitgestrekte sloppenwijk de "Jungle" in Calais, Frankrijk.
AP / Thibault Camus
22 oktober - Ontheemde Irakezen komen aan bij een vluchtelingen kamp in Qayyarah, ten zuiden van Mosul, terwijl de Islamitische Staat probeert om de stad Mosul over te nemen.
AFP / Bulent Kilic
12 oktober – Calais, De Afghaanse Nasir (2de R) staat voor zijn caravan in het vluchtelingenkamp de “Jungle”, waar hij al negen maanden woont met zijn vrouw en baby.
Reuters / Pascal Rossignol
13 oktober - Migranten en vluchtelingen wachten om gered te worden van hun zinkende rubberen boten vlak voor de kust van Libië.
AFP / Aris Messinis
11 oktober - De Engelse vlag is geschilderd op een tent in het vluchtelingenkamp ‘De Jungle’ in Calais, Frankrijk.
AFP / Philippe Huguen
10 oktober –Inwoners van Hasam Shan. een dorp 45 kilometer ten oosten van Mosul bouwen tenten voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen.
AFP / Safin Hamed
9 oktober - Een jonge vluchteling rent langs een protest van bewoners in het Griekse dorp Profitis, 35 kilometer ten oosten van Thessaloniki.
AP / Giannis Papaniko
8 oktober - Een lege winkel in het vluchtelingenkamp de “Jungle” in Calais, Noord Frankrijk. Het kamp moet tegen het eind van het jaar helemaal zijn ontmanteld.
AFP / Philippe Huguen
7 oktober - Het lichaam van een overleden migrant ligt op een boot nadat anderen zijn gered door medewerkers van de Spaanse hulporganisatie ‘Proactiva Open Arms’ op de Middellandse zee, 12 kilometer ten Noorden van Libië.
AFP / Safin Hamed
6 oktober - Een medewerker van de Libische kustwacht loopt langs lichamen van overleden migranten op het strand van Garabulli, ten oosten van de hoofdstad Tripoli.
AFP / Mahmud Turkia
5 oktober - Migranten stappen over dode lichamen heen tijdens een reddingsoperatie door medewerkers van de Spaanse hulporganisatie ‘Proactiva Open Arms’ op de Middellandse zee, 12 kilometer ten noorden van Libië.
AFP / Aris Messinis
4 oktober - Migranten wachten om gered te worden door medewerkers van de Spaanse hulporganisatie ‘Proactiva Open Arms’ op de Middellandse zee , 12 kilometer ten noorden van Libië.
AFP / Aris Messinis
3 oktober - Migranten wachten om gered te worden op de Middellandse zee, 20 kilometer ten noorden van de kust van Libië.
AFP / Aris Messinis
2 oktober – Twee Hongaren dragen een traditionele ‘Matyo’ tijdens het stemmen in een stembureau in Mezokoevesd, in het oosten van Hongarije. Het referendum over het EU-migratiebeleid werd ongeldig door te lage opkomst.
AFP / Ferenc Isz
1 oktober - Een demonstrant zwaait met de Engelse vlag naar Franse politieagenten tijdens een protest tegen de ontruiming van het vluchtelingenkamp de “Jungle” in Calais, Frankrijk.
AFP / Philippe Huguen
30 september - Een migrant steekt de grens over van Servië naar Hongarije in Horgos.
AP / Vadim Ghirda
29 september - Een jongeman krijgt een knipbeurt in het Souda vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Chios.
AFP / Louisa Gouliamaki
27 september - Servische militairen en politieagenten patrouilleren nabij Zajecar, op de Servisch-Bulgaarse grens.
Reuters / Marko Djurica
28 september - Kinderen spelen in een vluchtelingenkamp van de gemeente op het Griekse eiland Chios.
AFP / Louisa Gouliamaki
26 september - Vluchtelingen uit Syrië en Irak staan in de rij voor hun vlucht naar Spanje op het vliegveld van Athene in het kader van een herplaatsingtraject.
AP / Thanassis Stavrakis
25 september - Afrikaanse migranten wachten op hun middageten tijdens de lunchpauze op de binnenplaats van het Karareem detentiecentrum in Misrata, Libië.
AFP / Fabio Bucciarelli
24 september - Een Syrische man zit in zijn tent in het Ritsona vluchtelingenkamp in het noorden van Athene, Griekenland.
Petros Giannakouris / AP
23 september – In Niederau, in het oosten van Duitsland, staat het nieuwe opvangcentrum op dit moment nog leeg.
Arno Burgi / AFP
22 september – Egyptische hulpverleners staan gebogen over het lichaam van een vluchteling aan de kustlijn van de Egyptische havenstad Rosseta.
AFP / Mohamed El-Shahed
21 september - Vluchtelingen slapen op het strand nadat een deel van het vluchtelingenkamp in de haven van Mytilene afbrandde.
AFP / Louisa Gouliamaki
20 september - De Franse President Francois Hollande spreekt op de jaarlijkse bijeenkomst van de Verenigde Naties in New York.
AFP / Drew Angerer
18 september - Een jonge vluchteling lacht in een geïmproviseerde tent in een vluchtelingenkamp buiten de Hongaarse transitzone op de Hongaars-Servische grens in Roszke, Hongarije.
Reuters / Laszlo Balogh
19 september - Hulporganisaties maakten in het centrum van Londen een installatie van 2500 zwemvesten gedragen door vluchtelingen tijdens hun reis van Turkije naar het Griekse eiland Chios.
Reuters / Stefan Wermuth
17 september - Demonstranten nemen deel aan een protest waarin het Britse parlement opgeroepen wordt om meer vluchtelingen toe te laten in het Verenigd Koninkrijk.
AFP / Daniel Leal-Olivas
16 september - Een kist met het lichaam van een overleden vluchteling gaat van boord in de haven van Augusta, Italië.
Reuters / Antonio Parrinello
14 september - De Hongaarse premier Viktor Orban (centrum L) en zijn Bulgaarse collega Boiko Borisov (centrum R) inspecteren het nieuwe hek nabij Lesovo, op de grens tussen Bulgarije en Turkije.
Reuters / Stoyan Nenov
15 september - De Marokkaanse Medhi (r) laat een wond zien op zijn arm in Bautzen, Duitsland. De Duitse politie maakte melding van verbaal en fysieke geweld tussen 80 extreem-rechtse activisten en 20 jonge asielzoekers.
AP / Sebastian Kahnert
13 september - Syrische mannen lopen door het puin na een luchtaanval in de wijk Salihin, in het noorden van Aleppo.
AFP / Ameer Alhalbi
12 september - Migranten zitten op het strand naast de muur van een middeleeuws fort op het Griekse eiland Chios.
Reuters / Alkis Konstantinidis
11 september - Een vrouw en man uit Niger rusten op een reddingsboot van de Spaanse hulporganisatie ‘Proactiva Open Arms’ ten noorden van de kust van Sabratha, Libië.
Foto: AP / Santi Palacios
10 september - Irakese vluchtelingen worden overgebracht naar een vluchtelingenkamp in Kirkuk, Irak.
Reuters / Ako Rasheed
9 september - Afghaanse vluchtelingen die hun land ontvluchtten voor de oorlog keren terug naar hun geboorteland via Chaman, Pakistan.
AP / Matiullah Achakzai
8 september - Afrikaanse migranten die zijn gestrand in Costa Rica lopen langs afval op de Pan-Amerikaanse snelweg bij Penas Blancas, op de grens tussen Costa Rica en Nicaragua.
Reuters / Juan Carlos Ulate
7 september - Afghaanse families die verbleven in Pakistan komen aan bij het repatriëringscentrum van de Verenigde Naties voor vluchtelingen in Peshawar, Pakistan.
AP/ Mohammad Sajjad
6 september - Anis (4) uit Syrië (l) verstopt zich achter een deken terwijl zijn broer Mahmoudi (r) slaapt in hun familietent in het vluchtelingenkamp op het eiland Chios, Griekenland.
Reuters / Alkis Konstantinidis
5 september - Havenwerkers, buschauffeurs, boeren, winkeleigenaren en lokale bewoners protesteren tegen de huidige vluchtelingencrisis in Calais, Frankrijk.
Reuters / Charles Platiau
4 september - Een migrant draagt een matras nadat een geïmproviseerd vluchtelingenkamp werd ontmanteld door Franse politieagenten in Parijs, Frankrijk.
AP / Michel Euler
3 september - Ando Elias Tareq, een Jezidi uit het Iraakse Sinjar, met zijn dochter op het Griekse eiland Samos.
AFP / Louisa Gouliamaki
2 september - Calais, binnenkort begint de stapsgewijze ontmanteling van het Franse vluchtelingenkamp de “Jungle”, waar op dit moment duizenden migranten verblijven die hopen Engeland te bereiken.
AFP / Philippe Huegen
1 september - Een migrant probeert langs een hek te komen in de stad Idomeni bij de Grieks-Macedonische grens.
AFP / Sakis Mitrolidis
31 augustus - Eigendommen die zijn achtergelaten door migranten op de bodem van een houten boot waar meer dan 700 migranten mee vluchtten vanuit Libië.
AP / Emilio Morenatti
30 augustus - Een man houdt zich vast aan de zijkant van een boot nadat hij de zee in sprong vanaf een overbevolkte boot tijdens een reddingsactie op de Middellandse zee, dertien kilometer ten noorden van Sbratha, Libië.
AP / Emilio Morenatti
29 augustus - Migranten, merendeels uit Eritrea, worden geholpen door medewerkers van een hulporganisatie tijdens een reddingsactie op de Middellandse zee, 13 kilometer ten noorden van Sabratha, Libië.
AP / Emilio Morenatti
28 augustus - De natte eigendommen van een migrant liggen te drogen in de zon.
AP / Emilio Morenatti
27 augustus - Een Eritrese migrant grijpt naar het hengsel van een reddingsboot, 13 kilometer ten noorden van Sabratha, Libië.
AP / Emilio Morenatti
26 augustus - Een man zit op een bed in het vluchtelingenkamp Lagadikia, 40 kilometer ten noorden van Thessaloníki.
AFP / Sakis Mitrolidis
25 augustus - Een jonge migrant eet gedroogde pasta in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp in Horgos, Servië.
AP / Darko Vojinovic
23 augustus - Tien migranten in hongerstaking in de Saint Bernard kerk in Parijs, Frankrijk.
AFP / Pierre Verdy
22 augustus - Een ontheemd kind speelt in een opvang locatie van de hulporganisatie organisatie “Terre des Hommes” in Juba, Zuid-Soedan.
AFP / Albert Gonazlez Farran
21 augustus - Migranten komen aan in de Siliciaanse havenstad Augusta, Italië.
Reuters / Antonio Parrinello.
20 augustus - Een Irakese man speelt met zijn dochter in een vluchtelingenkamp in het westen van Athene. Op dit moment verblijven daar bijna 3,200 vluchtelingen en migranten.
AP / Thanassis Stavrakis.
19 augustus - Tahar Mohamed (8) poseert in het vluchtelingenkamp Darnaim in Tsjaad. Meer dan een half miljoen kinderen in Darnaim lijden aan hevige ondervoeding als gevolg van droogte en de conflicten veroorzaakt door Boko Haram in het noordoosten van Nigeria.
Reuters / Tremeau
17 augustus - Omran Daqneesh (5) overleefde een luchtaanval van vermoedelijk het Syrische regime of de Russen in Aleppo, Syrië.
Aleppo Media Center
18 augustus - Een medewerker van het Italiaanse Rode Kruis draagt het dode lichaam van een jonge migrant bij aankomst in de haven van Trapani, Italië.
AFP / Yara Nardi
16 augustus - Het levenloze lichaam van Maoulit (19) uit Somalië ligt aan boord van een boot op de Middellandse , 18 kilometer voor de kust van Libië.
AP / Emilio Morenatti
15 augustus - Op deze begraafplaats in het noorden van Calais, Frankrijk, is een apart deel gereserveerd voor migranten die zijn overleden tijdens hun poging om het kanaal tussen Noord-Frankrijk en Engeland over te steken.
Reuters / Pascal Rossignol
14 augustus - Luchtfoto van het vluchtelingenkamp de "Jungle" in Calais, Noord-Frankrijk.
AP / Michel Spingler
9 augustus - Migranten in een geïmproviseerd kamp in Via Cupa, Rome, Italië.
Reuters / Max Rossi
13 augustus - Italië, migranten worden in de haven van Poert Pozzallo ontvangen door medewerkers van het Italiaanse Rode Kruis.
Reuters / Yara Nardi
5 augustus - Migranten en vluchtelingen slapen op veldbedden in de gymzaal van het Pailleux Gymnasium in het noordoosten van Parijs.
AFP / Jacques Demarthon.
2 augustus - Yezidi vrouwen huilen tijdens een demonstratie bij een vluchtelingenkamp in Diyarbakir, Turkije.
Reuters / Sertac Kayar
4 augustus - Families bereiden zich voor om terug te keren naar Afghanistan vanuit een kamp van de Verenigde Naties in Peshawar, Pakistan.
Reuters / Fayaz Aziz.
8 augustus - Een demonstratie in Ventimiglia tegen het sluiten van Europese grenzen.
Reuters / Jean-Pierre Amet
12 augustus - Een migrant is gewikkeld in een thermodeken aan boord van een schip tijdens een reddingsoperatie op de Middellandse zee.
Reuters / Yara Nardi
1 augustus - Een familie kijkt toe terwijl reddingswerkers nieuwe toiletten bouwen op het terrein van de Verenigde Naties in Wau, Zuid Soedan.
AFP / Albert Gonazlez Farran.
7 augustus - In een vluchtelingenkamp in de Irakese Makhmour regio verzamelen zich Irakezen, gevlucht voor geweld van de Islamitische Staat.
Reuters / Azad Lashkaril
11 augustus - Een medewerker van het Italiaanse Rode Kruis draagt een vluchteling tijdens een reddingsoperatie op de Middellandse zee, tussen Malta en Libië.
Reuters / Yara Nardi
27 juli - Libische strandwachten verplaatsen een lichaam dat aanspoelde aan de kust.
AP
6 augustus - Irakezen, gevlucht uit Mosul voor geweld van de Islamitische Staat verzamelen zich bij een vluchtelingenkamp in de Irakese Makhmour regio.
Reuters / Azad Lashkaril.
29 juli - Twee migranten zitten voor hun geïmproviseerde tent in een vluchtelingen kamp in Griekenland.
AP / Petros Giannakouris.
10 augustus - Een migrant wast haar baby in een geïmproviseerd kamp in Via Cupa, Rome, Italië.
Reuters / Max Rossi
31 juli - Leden van het Olympisch vluchtelingen team poseren voor het beeld van Jezus in Rio de Janeiro.
Reuters / Kai Pfaffenbach.
3 augustus - Een kind tijdens een protest tegen de leefomstandigheden in het Oreokastro vluchtelingenkamp, in het noorden van Thessaloniki, Griekenland.
AP / Giannis Papanikos.
26 juli - Migranten die in hongerstaking zijn om druk uit te oefenen op de Hongaarse overheid om de grenzen open te stellen, in Horgos, aan de grens tussen Servië en Hongarije.
AP / Zoltan Balogh
28 juli - Sinds februari dit jaar wordt de Aquarius, een voormalige schip van de kustwacht, gebruikt om migranten te redden op zee voor de kust van Libië. De bemanning, een combinatie van medewerkers van Artsen Zonder Grenzen en SOS Mediterrane, redde tot nu toe meer dan 2200 migranten.
AP / Bram Janssen
30 juli - Dustin, rechts, 11, en haar 10-jarige broertje huilen tijdens een reddingsoperatie op zee waarbij 150 migranten, allen afkomstig uit de Sahara regio, werden gered.
AP / Santi Palacios.
25 juli - Migranten, voornamelijk uit Afghanistan en Pakistan, zitten op een veld nabij Horgos, de Servisch-Hongaarse grensovergang.
Reuters / Marko Djurica
24 juli - Migranten en vluchtelingen die protesteerden tegen de gesloten grenzen, rusten na aankomst in Horgos, de grensovergang tussen Servië en Hongarije, 160 kilometer ten Noorden van Belgrado, Servië.
AP / Marko Drobnjakovic
23 juli - De Syrische Mouhannad al-Jassem (11), gevlucht met zijn familie uit Idlib, Syrië, voetbalt in een vluchtelingenkamp in de Bekavallei, Libanon.
AP / Bilal Hussein
22 juli - Migranten worden door de Franse politie uit een geïmproviseerd vluchtelingenkamp in Parijs gezet.
AFP / Jacques Demarthon
21 juli - Migranten en vluchtelingen uit Afrika, aan boord van een lekke boot, ontvangen reddingsvesten tijdens een reddingsoperatie op de Middellandse zee.
AP / Santi Palacios
20 juli - Vluchtelingen en migranten uit Eritrea, Mali en Bangladesh wachten om gered te worden, 17 kilometer ten noorden van Sabratha, Libië.
AP / Santi Palacios
19 juli - Een Syrische man met een kind dat werd gevonden onder het puin van een gebouw dat instortte na een luchtaanval in Sakhur, in het noorden van Aleppo.
AFP / Thaer Mohammed
18 juli - Een tent op het voormalige Hellenikon vliegveld in Athene, waar vluchtelingen en migranten tijdelijk wonen.
Reuters / Alkis Konstantinidis
17 juli - Een Syrische vluchteling zit in een klaslokaal in een openbare school in Kaitaa, Noord Libanon.
AP / Hussein Malla
16 juli - Een migrant slaapt op de grond in de haven van Piraeus. Bijna 1,500 vluchtelingen en migranten wonen in een geïmproviseerd kamp in de haven van Athene, Griekenland.
15 juli - Achtergelaten zwemvesten op het Griekse eiland Lesbos.
AFP / Louisa Gouliamaki
14 juli - Een migrant staat op het dek van reddingschip Aquarius.
AP / Bram Janssen
13 juli - Een kleed dient als deur op het voormalig vliegveld Hellenikon in Athene, waar vluchtelingen en migranten tijdelijk verblijven.
Reuters / Alkis Konstantinidis
12 juli - Nobelprijswinnares Malala Yousafza spreekt met vluchtelingen in het vluchtelingenkamp Dadaab, Kenia. Dadaab is het grootste vluchtelingen kamp ter wereld en telde volgens UNHCR in juni 2016 ongeveer 218,648 inwoners.
AP / Khalil Senosi
11 juli - Laye Donzo uit Liberia laat de littekens op zijn been zien , aan boord van reddingsschip de Aquarius. “Ze sloegen me vaak. Op mijn rug, op mijn benen, over mijn hele lijf. Ze slaan je alsof je een dier bent, ze gebruikten rubberen buizen”.
AP Photo / Bram Janssen
10 juli - Een migrant fiets rond in de “Jungle”, kamp voor migranten en vluchtelingen in het Franse Calais, de dag nadat de Britten stemden voor een Brexit.
AFP Photo / Philippe Huguen
9 juli - Hulpverleners zorgen voor een baby nadat een boot met vluchtelingen en migranten zonk tijdens de overtocht van Turkije naar het Griekse eiland Lesbos.
AP / Santi Palacios
8 juli - Mohammed (19) uit Ghana poseert voor een foto aan boord van het reddingsschip Aquarius.
AP / Bram Janssen
7 juli - De Syrische vluchteling Ahmad Khalid (21) en zijn bruid Fatheya Mohammed (21) zitten voor de tent van zijn familie tijdens hun huwelijksceremonie in een tijdelijk tentenkamp aan de rand van Mafrak, Jordanië.
AP / Muhammed Muheisen
6 juli - In het rebellengebied in Jobar, buiten Damascus, speelt een meisje op straat tijdens een activiteit georganiseerd door een hulporganisatie ter gelegenheid van het suikerfeest. Foto: AFP / Amer Almohibany
5 juli - Akçakale,, een Syrische vluchteling tilt een baby over het hek op de grens van Syrië en Turkije.
AP Photo /Lefteris Pitarakis
4 juli - Jonge vluchtelingen volgen lessen Engels in een container die tijdelijk dient als klaslokaal in het vluchtelingenkamp Skaramanga, in het zuiden van Athene.
AFP / Aris Messinis
3 juli - Een vrouw zit in haar tent in het tijdelijke vluchtelingenkamp in de haven van Piraeus, Athene.
AFP / Angelos Tzortzinis
2 juli - Vrijwilligers koken op de binnenplaats van een verlaten school, gebruikt voor de tijdelijke huisvesting van Syrische en Afghaanse vluchtelingen in Athene.
AFP / Aris Messinis
1 juli - Mannen rusten op de grond naast geparkeerde vrachtwagens in de haven van Piraeus, Athene, waar bijna 1,500 vluchtelingen en migranten wonen in geïmproviseerde kampen.
AFP / Angelos Tzortzinis
30 juni - Een agent spreekt met migrantenkinderen die van boord zijn gegaan in de haven van Augusta, op Sicilië.
Reuters / Antonio Parrinello
29 juni - Het aangespoelde lichaam van een migrant die verdronk voor de kust van Tajoura, Libië. nadat een boot zonk voor de kust van Tajoura.
Reuters / Hani Amara
28 juni - Een vluchteling bidt tijdens de heilige maand van Ramadan in zijn tent in het vluchtelingenkamp in de oude stad van Hyderabad.
AFP / Noah Seelam
23 juni - Een migrant eet een koekje op het schip Topaz Responder nadat hij op 20 kilometer van de kust van Libië uit zee is gered.
AP / Darrin Zammit Lupi
27 juni - Syrische vluchtelingen nemen deel aan de straattheatervoorstelling ‘De Karavaan’ in Saadnayel in de Bekaa-vallei in Libanon.
Reuters / Mohamed Azakir
26 juni - Migranten verlaten het schip ‘Aquarius’ bij aankomst in Messina, op Sicilië.
AP / Bram Janssen
19 juni - Ayman Ashara (13) toont de gouden, zilveren en bronzen medailles die hij heeft gewonnen tijdens de voetbalwedstrijden in het vluchtelingenkamp Zaatari in het noorden van Jordanië.
AP / Sam McNeil
22 juni - Paus Franciscus poseert met vluchtelingen die hem, op zijn verzoek, vergezellen tijdens de wekelijkse audiëntie op de trappen van de St-Pieter basiliek in Vaticaanstad.
AP / Fabio Frustaci
18 juni - Ban Ki-moon, de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, begroet een vluchteling tijdens zijn bezoek aan het vluchtelingenkamp Kara Tepe op het Griekse eiland Lesbos.
AP / Manolis Lagoutaris
25 juni - Migranten slapen aan boord van het schip ‘Aquarius’. Nadat zij met meer dan 600 anderen uit de Middellandse Zee werden gered.
AP / Bram Janssen
11 juni - Na luchtaanvallen in de buurt van Damascus wordt een vrouw gered uit een ingestort gebouw.
AFP / Amer Almohibany
17 juni - 1Als eerbetoon aan het vermoorde parlementslid Jo Cox plaatsen de Britten foto’s en bloemen op haar woonboot in de Theems in Londen. Jo Cox stond bekend grote betrokkenheid bij de Europese vluchtelingencrisis.
AP / Matt Dunham
21 juni - Een Syrische vluchteling uit Aleppo zit met zijn kinderen in een tijdelijke tent in het Syrische vluchtelingen kamp in Kab Elais, een stad in Bekaa-vallei in Libanon.
AFP / Patrick Baz
13 juni - Een man slaapt in een geïmproviseerde tent bij het oude vliegveld van Athene.
AFP / Louisa Gouliamaki
16 juni - De laatste tenten worden afgebroken in het tijdelijke vluchtelingekamp onder een metrolijn in Parijs waar bijna 400 Soedanese en Afghaanse vluchten verbleven in afwachting van onderdak.
AFP / Joel Saget
24 juni - Ontheemde Irakezen die zijn gevlucht voor het geweld in Falluja krijgen water tijdens een stofstorm in het vluchtelingenkamp Khaldiyeh.
AFP / Haidar Mohammed Ali
10 juni - Mustafa (8) is gevlucht uit Syrië en werkt bij een schoenmaker in Gaziantep, Turkije.
AP / Lefteris Pitarakis
15 juni - In de Bekaa-vallei in Libanon verdienen jonge Syrische vluchtelingen minder dan 4 euro per dag voor het oogsten van uien.
AFP / Joseph Eid
20 juni - Een jonge Afghaanse vluchteling knoopt een tapijt in een kleine fabriek in Pesjawar, Pakistan.
AFP / A. Majeed
12 juni - Syrische vluchtelingen in Libanon krijgen cadeaus van vrijwilligers.
Reuters / Ali Hashisho
14 juni - In dit kamp in Zuid-Soedan leven 32.000 mensen op zo’n 9 vierkante meter per persoon, ver beneden de standaard van de Verenigde Naties van minimaal 30 vierkante meter per persoon.
AFP / Albert Gonzalez Farran
9 juni - Een jonge immigrant ligt op de grond in Athene tijdens een demonstratie voor betere rechten voor vluchtelingen.
AFP/Louisa Gouliamaki
4 juni - Libische havenmedewerkers vinden het aangespoelde lichaam van een vluchteling.
Reuters / Hani Amara
8 juni - Kinderen spelen in het vluchtelingenkamp Schisto in Athene, Griekenland.
AFP / Aris Messinis
5 juni - Een medewerker van het Rode Kruis ondersteunt een vrouw terwijl een vader en zijn dochter de boot verlaten en aan wal gaan in de havenstad Augusta op Sicilië.
AP / Daniel Ochoa De Olza
7 juni - Op de kliffen bij het Franse Dieppe wordt een nieuw kamp opgezet voor zo’n 150 Albanese migranten die hopen de overstreek te kunnen maken naar Groot-Brittannië.
AP / Michel Spingler
1 juni - Een Duitse reddingsmedewerker houdt een overleden baby vast die is verdronken tijdens een schipbreuk voor de kust van Libië.
Reuters / Christian Buettner
6 juni - Vluchtelingen zitten op een bankje nadat ze geëvacueerd werden uit het tentenkamp Jardin d’Eole in Parijs, waar meer dan duizend mensen enkele weken verbleven.
AFP / Geoffroy Van der Hasselt
2 juni - Een Syrische man draagt een gewonde baby na een bomaanval in Aleppo.
AFP / Baraa Al-Halabi
3 juni - Inwoners van Fallujah vluchten via de rivier de Eufraat terwijl het Irakese leger probeert strijders van de Islamitische Staat uit hun woonplaats te verdrijven.
AP