Een lange zit, en het kan langer

Uit de wandelgangen Een record voor Rutte II: het is het langst zittende kabinet van deze eeuw, sinds deze week.

Eindelijk, een positief record

Het kabinet-Rutte II haalde de afgelopen jaren vooral het nieuws met negatieve records. Laagste vertrouwen bij de kiezers. Hoogste werkloosheid in deze eeuw. Meeste gesneuvelde staatssecretarissen. Maar eindelijk hebben de statistieken ook eens goed nieuws in petto voor VVD en PvdA: sinds deze week is Rutte II het langst zittende kabinet van deze eeuw. Met 1.333 dagen in de Trêveszaal (peildatum donderdag) is de ploeg van Rutte nu het kabinet-Balkenende IV voorbij. Dat was tot nu toe met 1.331 dagen het kabinet met de langste adem in deze eeuw, het missionaire deel (vóór verkiezingen) en het demissionaire (na verkiezingen) bij elkaar opgeteld.

Een verkiezingsbelofte

Hoe kom je aan zo’n record, met nog bijna acht maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen? Simpel: alle sinds 2000 aangetreden kabinetten kwamen voortijdig ten val. Rutte II lijkt, vooralsnog, op weg om ongeschonden de verkiezingen te halen. Daarmee zouden premier Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom een belofte inlossen uit de formatie: de rit uitzitten.

De winnaar is: Lubbers III…

Zo gewoontjes is dat niet in Nederland, de rit uitzitten. In de turbulente politieke omstandigheden sinds de eeuwwisseling mogen kabinetten dan bij bosjes gesneuveld zijn, maar ook daarvoor was een vroege val eerder regel dan uitzondering. Van de 28 kabinetten sinds de Tweede Wereldoorlog haalden er slechts zeven ongeschonden de eindstreep. Absolute recordhouder is Lubbers III (1989-1994), dat 1.749 dagen bestond – missionair en demissionair.

…of misschien straks Rutte II

Kan Rutte II dat record van Lubbers III ook breken? De Tweede Kamerverkiezingen zijn in maart 2017. Mocht de formatie tot in de tweede helft van augustus duren, dan is dat record ook gesneuveld . Ondenkbaar is zo’n lange formatie geenszins: voor een meerderheid in Tweede én Eerste Kamer zijn straks minimaal vier partijen nodig.