Del Bosque stapt op als bondscoach Spanje

Het vertrek heeft volgens de trainer niets te maken met de vroegtijdige uitschakeling tegen Spanje.

Vicente del Bosque op een archieffoto uit 2012.
Vicente del Bosque op een archieffoto uit 2012. Foto Franck Fife / AFP

Vicente del Bosque stopt na acht jaar als bondscoach van de Spaanse nationale ploeg. “Ik ben niet van plan nog door te gaan”, zei de 65-jarige trainer volgens AFP tegen het Spaanse radiostation RNE. Del Bosque reageerde daarmee op berichten over zijn vertrek in de Spaanse kranten AS en Marca.

Volgens de Spanjaard staat zijn besluit los van de vroegtijdige uitschakeling van Spanje op het EK. De Spaanse ploeg verloor in de achtste finales met 2-0 van Italië, nadat het eerder al geen groepswinnaar was geworden door een nederlaag tegen Kroatië. Del Bosque zei over zijn vertrek:

“Wat het resultaat ook was geworden, ik had geen enkele twijfel over mijn toekomst.”

Wereld- en Europees kampioen

Onder de trainer uit Salamanca won Spanje de wereldtitel in 2010, door in de finale Nederland te verslaan. Twee jaar eerder was Del Bosque met Spanje al Europees kampioen geworden en in 2012 volgde een tweede Europese titel. Op het WK van 2014 werd Spanje al in de groepsfase uitgeschakeld, nadat het van Nederland en Chili verloor.

Voor hij het Spaanse nationale elftal ging leiden, was Del Bosque trainer van Real Madrid en het Turkse Besiktas. Hij leidde de club uit de Spaanse hoofdstad naar twee landstitels en won er twee keer de Champions League. In zijn enige seizoen bij Besiktas greep Del Bosque naast de prijzen.