Dagelijks referendum houdt plant in leven, en dat gaat prima

Honderden Redditors houden in de gaten of Jeff de aphelandra water moet hebben. Maar is dat wel genoeg?

Een still van de livestream waarop Jeff te volgen is.
Een still van de livestream waarop Jeff te volgen is. Screenshot

Iedere dag weer legt een server Reddit dezelfde vraag voor: moet deze plant vandaag water hebben of niet? Als de meerderheid “Ja” stemt, wordt dat volautomatisch geregeld. Bij “Nee” probeert hij het de volgende dag nog eens.

Zo’n 450 gebruikers volgen de subreddit /r/takecareofmyplant. De plant, die de naam Jeff heeft gekregen, wordt via een livestream goed in de gaten gehouden:

“Ik ontdek net deze sub en als ik zo naar Jeff kijk, vind ik dat we een serieus gesprek moeten voeren over andere dingen die Jeff nodig zou kunnen hebben - met name een grotere pot en voeding. Misschien geven we hem wel goed water, maar sterft hij alsnog bij gebrek aan andere zaken waar Jeff behoefte aan heeft.”

Op de livestream van Jeff is een gezonde aphelandra te zien, met daarnaast een pot water waar slangen uit hangen. Die slangen zijn verbonden met een pomp, die weer bestuurd wordt door een microcontroller. Voor de liefhebber heeft de maker de details van de installatie online gezet. Verder bemoeit hij zich niet met Jeff:

“Ik kijk zo nu en dan op de subreddit om vragen te beantwoorden en aan verzoeken te voldoen. Ik zal ook zorgen dat het waterreservoir gevuld blijft, maar ik zal niets doen dat de wensen van het internet voor deze prachtige plant hindert. Zorg alsjeblieft voor mijn plant!”

Reddit zorgt nu al drie weken voor Jeff. Over tien uur wordt er weer gestemd.