Recensie

Collage van westerse Afro-Caribische muziek

None

De Haïtiaanse muziek maakt een renaissance door. Muzikanten lijken zich meer dan ooit bewust van hun bijzondere muziekcultuur. Probleempje bij de Haïtiaanse muziek: het is taaie kost voor westerse oren. De Nigeriaanse meesterdrummer Tony Allen verenigt nu de frontlinie van de Haïtiaanse muziek (RAM, Erol Josué, Lakou Mizik) in zijn Afro-Haitian Experimental Orchestra. Als uitvinder van de afrobeat is de trans-Atlantische aard van dit project voor hem een tweede natuur. Met klassieke afrobeat heeft de plaat niets te maken, het is een collage van traditioneel en experimenteel, Afro-Caribisch en westers. Alsof de Haïtiaanse muziek van zichzelf nog niet hypnotiserend genoeg is, zitten de tracks vol elektronica met hetzelfde effect. Allens subtiele drums en de rauwe stemmen doen de rest.

    • Leendert van der Valk