Britse centrale bank overweegt stimuleringsmaatregelen

De Europese Centrale Bank zou ook overwegen om in te grijpen.

Mark Carney tijdens de persconferentie donderdag.
Mark Carney tijdens de persconferentie donderdag. REUTERS / Matt Dunham

De Britse centrale bank verwacht deze zomer met stimuleringsmaatregelen te komen naar aanleiding van de Brexit. De Europese Centrale Bank overweegt ook om in te grijpen, zo meldde Bloomberg eerder.

President Mark Carney van de Bank of England (BoE) hield donderdag een toespraak waarin hij reageerde op de Brexit. Hij noemde daarin stimuleringsmaatregelen deze zomer “waarschijnlijk”. Maatregelen in verband met de Brexit werden al verwacht, niet in de laatste plaats omdat Carney aankondigde dat hij niet zal aarzelen om in te grijpen om te zorgen dat de financiële markten blijven functioneren.

De BoE waarschuwde vooraf volop voor de gevolgen voor het pond als de Britten zouden besluiten om uit de EU te stappen. In een verklaring noemde de BoE dit “het grootste directe risico” voor de Britse en mogelijk ook de wereldwijde financiële markten. De rente werd tot dusver echter ongewijzigd gelaten, die staat al laag met 0,5%, en ook het opkoopprogramma bleef op 375 miljard pond.

Lees meer over de gevolgen van de Brexit: Een klap van 1.654 miljard euro

De kredietwaardigheid van Groot-Brittannië werd maandag door de grootste beoordelaar, Standard & Poor’s, twee stappen verlaagd naar een AA-status. Ook kredietbeoordelaar Fitch schaalde Groot-Brittannië lager in: AA+ werd AA. Donderdag maakte S&P bekend ook de Europese Unie als geheel vanwege Brexit omlaag te schalen, van AA+ naar AA. Door een lage kredietwaardigheid kan het duurder worden om geld te lenen op financiële markten.