Beurzen komen bij van Brexit, maar blijven zwak

Na twee dagen van herstel lijkt de rust op de beurzen na de ‘Brexit’ teruggekeerd. Maar de schade bij Italiaanse en Britse banken is nog steeds groot.

None

Twee dagen vallen, twee dagen herstel: de aandelenbeurzen kwamen dinsdag en woensdag een beetje op adem na de bijna-krach die het Britse ‘nee’ tegen de EU vorige week donderdag veroorzaakte. Vrijdag kelderde de Europese Eurostoxx-600 index met 7 procent en maandag met nog eens 4,1 procent. Dinsdag zag een herstel met 2,6 procent en woensdag met 3,1 procent. En donderdag opende de index weer iets zwakker.

Daarmee is de schade zeker niet ingehaald. Een week na het referendum staan Europese aandelen nog steeds op 6,5 procent verlies.

Een vergelijking met de beurzen van Londen en New York is lastig, omdat de wisselkoersen fors fluctueerden. Het pond stond donderdagochtend 9,4 procent lager tegen de Amerikaanse dollar dan vorige week donderdag. De euro is 2,3 procent kwijt tegen de dollar en het pond staat 7,3 procent lager tegen de euro.

Vanuit het perspectief van de continentale belegger, dus in euro’s, stond de FTSE-250 index, die de nadruk legt op lokale Britse bedrijven, nog steeds 14,7 procent lager dan een week geleden. De Morgan Stanley-wereldindex, eveneens in euro’s gemeten, stond 1,7 procent lager. Die relatief geringe daling komt omdat Amerikaanse aandelen, in euro’s, donderdag alweer hoger stonden dan vorige week.

Banken blijven zwak

Onder de beursindex gaan grote bewegingen schuil. De val van de koersgemiddelden is vooral veroorzaakt door de financiële sector. Die was er donderdagochtend dan ook nog lang niet bovenop. Met name Italiaanse banken zijn volledig uit de gratie. Monte del Paschi di Siena, een berucht probleemgeval, stond donderdagochtend nog steeds 29,6 procent lager dan vorige week. Bij de tien grootste dalers horen maar liefst zes Italiaanse banken, met verliezen van meer dan 25 procent. Een voorstel van de Itliaanse premier Renzi, die de Italiaanse banken wil steunen zonder ‘bail in’, waarbij bestaande beleggers in bankaandelen en -schuld zouden moeten bijdragen, werd woensdag getorpedeerd door de Duitse bondskanselier Merkel en de Europese Centrale Bank.

Ook Britse banken zijn er nog lang niet bovenop, met koersverliezen van Lloyd’s (min 22 procent), Barclays (min 25,1 procent) en RBS (min 30,2 procent) ten opzichte van vorige week.

Dit was een stress-test

En ook op de obligatiemarkt is het effect van de ‘Brexit’ nog niet geweken. De Duitse tienjarige staatslening waarvan het rendement door vluchtgedrag negatief werd, had donderdagochtend nog steeds een rendement van min 0,1 procent.

Ook in de Verenigde Staten én in het Verenigd Koninkrijk zijn de effectieve rentes op langlopende staatsleningen duurzaam gedaald sinds vorige week. Dat wijst niet alleen op vluchtgedrag: beleggers verwachten dat het monetaire beleid van de centrale banken langer extreem soepel blijft, of dat waar dat nog kan, de rentes verder worden verlaagd.

Van herstel op de financiële markten is dus nog lang geen sprake. Maar er is ook goed nieuws. Met name vrijdag, toen de markten en banken volledig op het verkeerde been stonden, was een aardschok op de internationale beurzen. De gebeurtenis had alle kenmerken van een hevige live-stress-test. Dat er geen beleggingsfondsen zijn omgevallen, banken zijn getuimeld (voorlopig dan) en markten zijn opgedroogd is een teken dat de financiële sector een storm als deze relatief goed heeft weten te doorstaan.

    • Maarten Schinkel