Amerikaans reddingsplan voor noodlijdend Puerto Rico

De Senaat heeft ingestemd met een reddingsplan van 63 miljard euro. Het Caribische eiland verkeert al tien jaar in een recessie.

Foto Ricardo Arduengo/ AP

De Amerikaanse senaat heeft woensdag ingestemd met een reddingsplan voor Puerto Rico, dat meldt persbureau Reuters. Het noodlijdende gebiedsdeel van de Verenigde Staten heeft een schuldenlast van bijna 63 miljard euro (70 miljard dollar).

Het voorstel komt te laat om een betalingsachterstand van 1,7 miljard euro te voldoen. Een gedeeltelijk bankroet valt dan ook niet uit te sluiten. President Obama heeft al wel aangegeven dat hij het reddingsplan zo snel mogelijk ondertekent.

Caribisch eiland al tien jaar in problemen

Het Carabische eiland, een ‘territorium’ van de VS en gedeeltelijk autonoom, verkeert al tien jaar in een recessie. Puerto Rico profiteerde lange tijd van zeer gunstige belastingvoordelen, maar dat werd in 2006 door het Amerikaanse Congres geschrapt. In het afgelopen decennium gaf het eiland veel meer geld uit dan er binnenkwam en ging leningen aan om de gaten in de begroting te dichten.

Verder mist het eiland een groot deel van haar inkomsten uit de toeristensector door de uitbraak van het zika-virus.

Het reddingsplan voorziet in de oprichting van een federale raad die de schuldenlast van het eiland moet herstructuren. Verder worden rechtszaken tegen het eiland voorlopig bevroren. Daarnaast moeten de obligatiehouders, de belangrijkste schuldeisers, worden afbetaald.