250 IS-strijders gedood in Iraakse stad Falluja

De extremisten zijn gedood bij luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen IS. Falluja werd deze maand heroverd op de terreurgroep.

Een verwoeste auto in de Iraakse stad Fallujah
Een verwoeste auto in de Iraakse stad Fallujah Foto Karim Kadim / AP

Bij luchtaanvallen op de Iraakse stad Falluja zijn minstens 250 IS-strijders omgebracht en meer dan 40 voertuigen vernietigd. Dat meldt persbureau Reuters op basis van Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Het zou een van de dodelijkste slagen ooit zijn tegen de terreurgroep.

De luchtaanvallen werden uitgevoerd door de internationale coalitie onder leiding van de VS, waar ook Nederland deel van uitmaakt. Er wordt nog altijd hard gestreden om IS te verjagen uit Falluja, zo’n 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad. Twee weken geleden wist het Iraakse leger een groot deel van de stad te heroveren op de terreurgroep, die Falluja sinds 2014 onder controle had. De stad gold als een van de laatste grote IS-bolwerken.

De stijd om Falluja wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van tienduizenden burgers. Sommigen van hen weten te ontsnappen naar opvangkampen buiten de stad, maar daar zou onvoldoende water en voedsel zijn. Veel burgers zijn er slecht aan toe door de langdurige belegering van de stad.

Aanslagen

Hoewel IS in hun zelfverklaarde kalifaat in Irak en Syrië steeds meer grond verliest, bijt de terreurgroep stevig van zich af. De terreurgroep voert steeds meer uitslagen uit in Bagdad, in een poging de aandacht af te leiden van de strijd om Falluja. De Iraakse premier Abadi heeft al duizenden militairen teruggetrokken van het front om de hoofdstad te beveiligen.

IS probeert ook met aanslagen in het buitenland zijn macht uit te breiden. De Turkse premier Yildirim en de Amerikaanse regering gaan er vanuit dat de terreurgroep ook verantwoordelijk is voor de aanslag op de luchthaven van Istanbul, waarbij dinsdag 42 mensen om het leven kwamen en 239 mensen gewond raakten.