24 uur per dag kookkijken

Vrijdag begint een nieuwe kookzender op de Nederlandse tv: Food Network. En er is al zo veel eettelevisie. Kookcolumnist Janneke Vreugdenhil bekijkt vijf nieuwe programma’s.

Foto Michel Schnater

Kookwedstrijden, kookreisprogramma’s, kookrealityshows, consumentenrubrieken over eten, documentaires over chefs; de hongerige kijker kan een etmaal rond bingen zonder een stap in de keuken te hoeven zetten.

Eten is hot en dus is het geen wonder dat elke zender daarop inspeelt. Het is alleen jammer dat zoveel formats tot vervelens toe op elkaar lijken. Zelf vind ik het een verademing wanneer er af en toe iets vernieuwends tussen zit. Zoals de dramaserie Mouna’s Keuken, die de afgelopen maanden werd uitgezonden door AVRO-TROS. Een groep vrienden komt elke vrijdagavond samen om te eten. Ze bespreken het leven, lachen, huilen, zingen en intussen vertelt Mouna aan de kijker over haar tajine van kip met pruimen en abrikozen. Kooktechnisch steek je er misschien niet heel veel van op, maar leuk en anders is het wel.

Hoe bevredigend het ook kan zijn om lui op de bank al dat eten voorgeschoteld te krijgen, je vraagt je soms af wanneer die food-tv-gekte zijn verzadigingspunt bereikt. Voorlopig nog niet, voorspel ik u. Vanaf vrijdag brengt Ziggo het Amerikaanse Food Network in onze huiskamers. Een tweede culinaire 24-uurszender, naast de fulltime food entertainment van 24Kitchen.

Op de programmering weer een hoop wedstrijden: Iron Chef, Restaurant Takeover, Cutthroat Kitchen, Chopped. Maar ook klassieke kookinstructieprogramma’s zoals The Barefoot Contessa en Trisha’s Southern Kitchen. En voor de liefhebber van realityshows: Ace of Cakes, waarin we kunnen volgen hoe taartenkoning Duff Goldman de meest krankzinnige taarten bakt.

Ik weet het, dat klinkt als meer van hetzelfde. Maar zoals geen enkele kok naar alle monden kan koken, geldt ook voor kooktelevisie dat smaken verschillen. Wat ik aardig vind om te kijken, daar vindt u misschien niks aan. En andersom. Je zou ook kunnen zeggen dat dankzij dit uitgebreide menu er voor iedereen wel iets naar zijn gading te vinden valt. Tenzij u liever voetbal kijkt natuurlijk. Of, ik noem maar iets geks, zelf in de keuken staat.