13 designoplossingen voor vluchtelingen

De EU verwacht dat er in heel 2016 zo’n drie miljoen vluchtelingen naar Europa trekken. De What Design Can Do Refugee Challenge heeft ontwerpers wereldwijd gevraagd een oplossing te verzinnen om het leven van vluchtelingen op een waardevolle manier te verbeteren tijdens hun reis, of bij hun verblijf in Europa.

De competitie, onderdeel van een conferentie in Amsterdam over de functie van design, wordt gesteund door de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. Een team van experts op het gebied van design en humanitaire hulp heeft uit 631 inzendingen 25 finalisten gekozen. Bij de inzendingen gaat het niet alleen om esthetiek, maar vooral om de ethische en empathische waarden. Dit zijn de meest bijzondere inzendingen:

&nbsp


Reframe Refugees
Marie-Louise Diekema, Tim Olland, Nederland
Negentig procent van de vluchtelingen in Europa heeft een smartphone. Dit is een initiatief om vluchtelingen zelf foto’s te laten maken van hun leven, zodat er een ander, minder eenzijdig beeld ontstaat van vluchtelingen. De gemaakte foto’s worden verkocht aan mediabureaus, zodat de vluchtelingen ook geld verdienen met de beelden.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

unexpected
An Unexpected Journey
Emilie Sheehan, Verenigd Koninkrijk
Dit stripboek voor kinderen vertelt het verhaal van een gevlucht kind als superheld en zijn reis naar een nieuw land. Aan de achterkant van het boek begint het verhaal van een kind dat in normale omstandigheden opgroeit. Ze komen elkaar letterlijk en figuurlijk in het midden van het boek tegen en leren elkaar kennen. Op de website kunnen kinderen hun eigen superheld maken, een aantal vragen beantwoorden en zo zelf een stripboek maken.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

ref10
New Here
New Here, Oostenrijk
Een navigatietool voor vluchtelingen. Via simpele pictogrammen kun je opzoeken waar je moet zijn voor voedsel, een asiel-aanvraag, of kleding. De makers willen een platform maken waarbij andere steden ook zelf een editie kunnen toevoegen.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

ref6
Eat and Meet
Jennifer Kinnunen, Marie Legleye, Camille Marshall, Elias Sougrati, Canada, Frankrijk, Marokko
Bouw oude stadsbussen om tot foodtrucks waarin vluchtelingen gerechten maken uit hun thuisland. Hiermee kunnen ze, al reizend door de stad, contact leggen met de lokale bevolking en geld verdienen. Een deel van de bus wordt omgebouwd tot ontmoetingsplaats, zodat vluchtelingen gezamenlijk kunnen leren over hun nieuwe stad, lokale wetten en de taal leren spreken.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

ref19
Közicover
Lodewijk de Vries, Diederik Derkzen, Nederland
Dit ontwerp is speciaal gericht op kinderen met een oorlogstrauma, die moeite hebben met slapen. Met deze speelse beschutting voelen ze zich beschermd en veiliger. Aan de binnenkant van het doek kunnen ze tekenen en hangen zakken om spullen te bewaren.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

ref3
Refu.rendum
Giacomo Boffo, Oana Clitan, Nederland
Vluchtelingen komen vaak terecht in kampen waar de vrijheid gelimiteerd is. Met deze app en online platform kunnen vluchtelingen democratisch kiezen wat het kamp nodig heeft; van toiletten tot een speeltuin.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

ref1
Mezzahome
Ke Tian Tay, Australië
Dit systeem is zo ontworpen dat er in leegstaande gebouwen binnen een dag appartementen kunnen worden gecreëerd. Omdat een groot deel van de vluchtelingen moslim is, zijn er gebedsruimtes en eventuele scheidingen tussen vrouwelijke en mannelijke familieleden. Tegelijkertijd kunnen leegstaande probleemwijken door bewoning weer opbloeien.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

ref2
Desert Rivial
Luke Escobar, Verenigde Staten
Door woestijnvorming in Noord-Afrika en het Midden-Oosten wordt het moeilijker voedsel te verbouwen. In dit model krijgen vluchtelingen banen en trainingen om dit tegen te gaan en hun land weer vruchtbaar te maken. Door vluchtelingen op het platteland te huisvesten verlicht de druk op overvolle steden. Het uiteindelijk doel is de vluchtelingen hun opgedane kennis mee naar hun thuisland te laten nemen.
&nbsp
&nbsp
&nbsp


Working Refugees, Nederland
Een groep advertising-studenten ontdekte een bijzondere manier om vluchtelingen aan werk te helpen. Binnen twintig minuten kun je door je online te registreren een burger van Estland worden en legaal werken, ook al woon je elders.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

ref8
Dein Deutschland
Designing Exits, Duitsland
Deze app verbindt vluchtelingen met lokale bewoners, zodat ze inzicht krijgen in elkaars normen en waarden. Doel is onderling meer begrip voor elkaar te krijgen en vooroordelen weg te nemen.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

ref12
Are We There Yet?
Vanberlo, Nederland
Een bordspel, waarbij de spelers dezelfde keuzes moeten maken als vluchtelingen en zo enig idee krijgen hoe het is om te vluchten. Ook is er ondersteuning op smartphone en tablet tijdens het spel.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

inyourshoes
In Your Shoes
Veejays, Nederland
Dit concept is een video-installatie. Je wandelt door een winkelstraat, en ziet de reflectie van jezelf in de etalages. Maar de achtergrond is een gebombardeerde stad in Syrië of Sudan. Als je beweegt zie je dat er een vluchteling met je meebeweegt. De makers hopen hiermee mensen in de grote steden in te laten zien hoe het is te leven als vluchteling.
&nbsp
&nbsp
&nbsp


Refugees Got Talent
Brenda Waegemaekers, Michael Bien, Nederland
De makers van dit concept proberen met dit provocerende idee de persoonlijke talenten en unieke verhalen van de vluchtelingen te laten zien en ze niet neer te zetten als slachtoffers of onruststokers.
&nbsp
&nbsp

Op 30 juni en 1 juli worden er uit de 25 finalisten 5 winnaars gekozen. Deze krijgen 10.000 euro om hun plannen verder te ontwikkelen.