Recensie

Zwerver en meisje op zoek naar moordenaar

In de nieuwe, Zweedse crime-serie Springvloed moet een heel gewoon meisje een lugubere moord oplossen.

None

Een jonge, zwangere vrouw wordt aan de kust langs de vloedlijn ingegraven. Alleen haar hoofd steekt boven het zand uit. Dan wordt het vloed. Het is 1990 wanneer deze wrede moord wordt gepleegd op het Zweedse eiland Nordkoster. Niemand weet wie de vrouw is, waarom ze daar in het zand is achtergelaten, wat de reden was om deze aanstaande moeder te doden.

Vijfentwintig jaar later is daar ineens de jonge agente Olivia Rönning (Julia Ragnarsson) die deze zaak als oefenmateriaal tijdens haar opleiding in de schoot krijgt geworpen. Fanatiek gaat ze op onderzoek uit. Ze blijkt al snel de hulp nodig te hebben van Tom Stilton, de voormalig hoofdcommissaris die destijds betrokken was bij het onderzoek naar de moord. Stilton blijkt echter op straat te leven en wil in eerste instantie niets meer met de zaak te maken hebben.

Dit zijn de voornaamste ingrediënten van het tv-drama Springvloed (Springfloden), een bedenksel van het Zweedse schrijversechtpaar Cilla en Rolf Börjlind en gebaseerd op hun gelijknamige boek. Geheel in de traditie van de huidige Scandi-thrillers – en daarmee in de traditie van Sjöwall & Wahlöö, de sociaal geëngageerde schrijvers van de Martin Beck-boeken – bestaat deze tv-serie, die in Zweden eerder dit jaar wekelijks zo’n 1,5 miljoen kijkers trok, uit een complexe vertelling waarbij diverse maatschappelijke kwesties aan de orde worden gesteld. Zo is er sprake van een radicale groepering die daklozen afranselt en hiervan snuff-filmpjes online plaatst, is er iets schimmigs aan de hand met een Zweedse multinational en blijken bijfiguren, zoals een commissaris en een ex-informant, er allerlei geheimen op na te houden.

Fanatiek maar niet gestoord

En uiteraard is, zoals wel vaker zien bij Nordic Noirs, hoofdrolspeelster Olivia Rönning het type onverschrokken vrouw à la Saga Norén uit The Bridge of Sarah Lund uit The Killing. Maar met een fundamenteel verschil. Ook al is Rönning vreselijk fanatiek, ze lijdt niet, zoals Norén, aan het syndroom van Asperger, evenmin is ze zo contactgestoord als Lund. Inderdaad, Rönning heeft haar vader op vroege leeftijd verloren en heeft last van bewijsdrang, maar verder is ze de typische girl next door. Dat weet Ragnarsson met overtuiging te brengen. Ook het basisgegeven – wat naïef meisje probeert met een oude zwerver een moordzaak op te lossen – blijkt, afgezien van wat slordigheden in de regie, eveneens te werken. Zo wordt de saaie dynamiek binnen het politiebureau doorbroken en verandert deze crime-serie in een wijdvertakt, goed uitgedacht verhaal dat verder reikt dan Zweden. Ook al mis je soms bij Rönning de gekte van Norén of Lund, en zijn sommige scènes wat traag, toch blijft Springvloed boeien. En dan is er die moord. Wie, wat en waarom? Het antwoord wordt lekker lang uitgesponnen.

    • Rosan Hollak