Zwarte doos gecrasht EgyptAir-toestel bevestigt rook in vliegtuig

Dat concluderen Egyptische onderzoekers, nu één van de zwarte dozen gerepareerd is.

De twee zwarte dozen van het neergestorte EgyptAir-toestel.
De twee zwarte dozen van het neergestorte EgyptAir-toestel. Foto AFP

De eerste onderzoeken naar de informatie op één van de zwarte dozen van de gecrashte EgyptAir-vlucht bevestigen dat er rook aan boord van het toestel is geweest. Dat hebben de Egyptische onderzoekers woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Franse onderzoekers hadden eerder al geconcludeerd dat er rook was ontstaan, aan de hand van vluchtgegevens van het ACARS-systeem.

Het nieuws komt een dag nadat Egypte bekend maakte de vluchtdatarecorder te hebben gerepareerd. Volgens de onderzoekers is de informatie van de complete vlucht aanwezig. De informatie wijst uit dat er rook is geweest op de wc - de rookmelders ging volgens de zwarte doos af - en in de elektronische systemen van het vliegtuig.

Op wrakstukken van de voorkant zijn eerder al tekenen van zeer hoge temperaturen en roet aangetroffen. In Parijs wordt nog gepoogd de cockpit voice recorder te repareren. Die zwarte doos neemt alle gesprekken in de cockpit op. De vluchtdatarecorder slaat gegevens op over onder meer hoogte, richting en snelheid van het vliegtuig.

Terrorisme?

De vondst van rook zegt nog niet al te veel over de oorzaak van de crash. Het zou kunnen dat er door een mechanisch defect een brand is ontstaan, maar het zou wellicht ook door een explosie kunnen komen, die mogelijk is veroorzaakt door een bom.

Er werd snel na de crash door Egypte gemeld dat een aanslag waarschijnlijker zou zijn dan een technisch mankement, maar nog niemand heeft een aanslag opgeëist. De Franse aanklager is deze week een strafonderzoek naar de crash begonnen, maar gaat daarbij niet uit van terrorisme, maar “onvrijwillige doodslag”.

Zwaar beschadigd

Vlucht MS804 was op 18 mei onderweg van Parijs naar Caïro met 66 mensen aan boord: 56 passagiers en tien crewleden. In de ochtend van 19 mei verdween het ergens tussen Kreta en Alexandrië van de radar. Griekse autoriteiten meldden vlak na de crash dat het vliegtuig abrupte schommelingen had gemaakt voordat het neerstortte.

Enkele wrakstukken werden al snel in de Middellandse Zee aangetroffen, maar het duurde bijna een maand tot de zwarte dozen werden gevonden. Egypte meldde toen dat die zwaar beschadigd waren en dat het maanden kon duren voordat onderzoekers er informatie uit konden onttrekken.

    • Joram Bolle