‘Wél minder bouw en hogere huren door heffing’

Verhuurdersheffing leidt wel tot minder nieuwbouw en hogere huren, zeggen betrokkenen tijdens hoorzitting in Tweede Kamer.

Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer klonk woensdag veel kritiek op de verhuurdersheffing van minister Blok.
Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer klonk woensdag veel kritiek op de verhuurdersheffing van minister Blok. Foto ANP / Bart Maat

De verhuurdersheffing die woningcorporaties en particuliere eigenaren sinds 2013 voor elke woning moeten betalen, leidt wel degelijk tot minder nieuwbouw en hogere huren. Dat betoogden vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag, de vereniging van projectontwikkelaars (NEPROM), en de Vereniging van Vastgoedbelang woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De evaluatie die verantwoordelijk minister Stef Blok (Wonen, VVD) eerder deze maand naar de Tweede Kamer stuurde werd tijdens de hoorzitting herhaaldelijk onjuist en een rem op de bouwproductie genoemd. Blok concludeerde daarin juist dat corporaties er sinds de invoering financieel beter voor staan en juist meer investeringsruimte hebben.

Heffing ‘rem op investeringen’

Volgens de vereniging van projectontwikkelaars is die heffing „een rem op investeringen door commerciële partijen op de sociale woningmarkt”. Voorzitter Kamminga van Vastgoedbelang riep de Kamer op te zorgen voor een „fatsoenlijk investeringsklimaat. Dan is het mogelijk om 20.000 woningen van corporaties te kopen en er nog eens 20.000 bij te bouwen”.

De Haagse wethouder Joris Wijsmuller zei dat de heffing de corporaties in zijn stad jaarlijks 50 miljoen euro kost. „Dat gaat ten koste van woningverbetering, nieuwbouw en energiebesparende maatregelen.

Evaluaties met elkaar in tegenspraak

Het Centrum Onderzoek Economie Lagere overheden van de Rijksuniversiteit Groningen (COELO) presenteerde eerder deze maand een evaluatie die was uitgevoerd in opdracht van de Woonbond, de branchevereniging van woningcorporaties en de VNG. Corporaties bouwen juist minder nieuwbouw of hevelen woning over naar de vrije sector door de huur te verhogen, zo luidde een van de conclusies. Volgens Jacob Veenstra van het COELO is de heffing nauwelijks te verdedigen. De heffing leidt bovendien tot ‘economische verstoring en het rondpompen van geld, zo betoogde Veenstra. „Die heffing wordt afgewenteld op huurders die vervolgens aanspraak maken op meer huurtoeslag. Veel huurders worden tegelijkertijd belast en gesubsidieerd.”

    • Jos Verlaan