Verdachte van afpersing Amanda Todd mag aan Canada worden uitgeleverd

Aydin C., de 38-jarige Nederlander die via de webcam jonge meisjes zou hebben afgeperst en zo de Canadese tiener Amanda Todd tot zelfmoord zou hebben gebracht, mag worden uitgeleverd aan Canada. Wel moet hij eerst een eventuele straf in Nederland uitzitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag besloten.

De rechters hebben gekeken of aan alle wettelijke voorwaarden voor uitlevering is voldaan. Of C. naar Canada wordt overgebracht, is uiteindelijk aan minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD).

De gerechtelijke procedure tegen C. in Nederland verloopt traag. Hij kreeg onlangs een nieuwe advocaat, nadat zijn vorige raadsman de opdracht had teruggegeven wegens een ‘vertrouwensbreuk’. Hierdoor kan de zaak „op zijn vroegst” komend najaar worden behandeld. Verwacht wordt dat het proces pas in 2017 is afgerond.

C. zit sinds januari 2014 vast in Nederland op verdenking van vijf misdrijven, waaronder bezit van kinderporno, kinderlokken en aanranding en afpersing van 39 meisjes via webcambeelden waarop ze naakt te zien waren. Zijn bekendste slachtoffer was de 15-jarige Todd, die in 2012 zelfmoord pleegde. Ze deed haar verhaal in een video die ze vijf weken voor haar dood op YouTube plaatste. Dat filmpje is meer dan 37 miljoen keer bekeken.

Canada had verzocht om uitlevering van de Brabander van Turkse komaf, die in dat land wordt verdacht van afpersing en intimidatie. Ook in Groot-Brittannië, Noorwegen en in de VS zou C. slachtoffers hebben gemaakt.

De Amsterdamse rechtbank stelde dinsdag als voorwaarde aan Canada dat C., als hij er wordt veroordeeld, zijn straf kan uitzitten in Nederland vanwege zijn Nederlandse nationaliteit. Minister Van der Steur zou extra op zo’n waarborg moeten letten.