VN-missie Mali verlengd en uitgebreid

Er gaan 2.500 extra blauwhelmen naar de gevaarlijkste VN-missie ter wereld, heeft de Veiligheidsraad unaniem bepaald.

Archiefbeeld. VN-militairen op patrouille in Mali.
Archiefbeeld. VN-militairen op patrouille in Mali. Foto Alou Sissoko / AFP

De VN-missie in Mali is verlengd met een jaar, en wordt uitgebreid met ruim 2.500 militairen. Dat heeft de VN-Veiligheidsraad woensdag besloten. De resolutie was ingebracht door Frankrijk en kreeg de unanieme steun van de raad. De missie moet “alles in het werk kunnen stellen om haar mandaat uit te kunnen voeren”, staat in de resolutie, en moet “een meer proactieve en krachtige houding aannemen”.

Twitter avatar franceonu La France à l’ONU Protection des civils et sécurité des casques bleus = priorités du Conseil de sécurité au #Mali https://t.co/WXmyjJqj7w

De Malinese missie MINUSMA is de gevaarlijkste VN-missie ter wereld. Er zijn nu nog bijna 12.000 blauwhelmen actief. 86 VN-medewerkers zijn tot op heden gedood. Doel van de militairen is de stabiliteit in het land te herstellen na jaren van geweld door Toeareg-rebellen en terreurgroepen.

Ook Nederland is onderdeel van MINUSMA. Elite-eenheden van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers voeren inlichtingenmissies uit. Verder zijn er onder meer Nederlandse helikopters en trainers naar Mali gestuurd. Het gaat in totaal om zo’n vierhonderd militairen.