Opinie

Twee heteromannen die zoenen. Is dat als blackface?

Er is ophef over twee heteromannen die elkaar zoenen. Tv-recensent Hans Beerenkamp gaat erop in.

Hofman en Versteegh in L’Homo
Hofman en Versteegh in L’Homo Foto LINDA.TV

Mijn eerste confrontatie met de fotoshoot van tv-presentatoren Tim Hofman en Jan Versteegh (beiden BNN) voor L’Homo verliep via verontwaardigde Twitterberichten van homoseksuelen. Twee hetero’s die poseren als homo, dat was net zo erg als blackface.

Ik spoedde me naar de website van LINDA.tv voor een video over de opnamen voor de jaarlijkse special van het bijna gelijknamige tijdschrift. Ja, ik begreep de woede wel een beetje. Waarom zou je je anders voordoen dan je bent voor zo’n geile reportage? Zijn echte homo’s niet goed genoeg?

Maar wacht eens even, dat doet LINDA toch altijd, bekende Nederlanders een rol laten spelen, zij het meestal met meer geleende kleren aan het lijf?

Ook Tygo Gernandt en Thijs Römer stonden al eens kussend in het blad. En Kim Feenstra en Geraldine Kemper, maar dat zijn twee vrouwen. Nog later hoorde ik de toelichting van Versteegh en Hofman in RTL Late Night. Ze hadden zichzelf aangemeld, omdat ze de schijnbare tolerantie voor homoseksualiteit in Nederland weleens wilden testen. Niemand is ertegen, maar twee mannen die in een heel klein zwembroekje aan elkaar frunniken, dat ziet men toch liever niet. Dus was dit een project met een boodschap. Daar is wat voor te zeggen. Sommige zaken worden voor veel mensen immers pas acceptabel als BN’ers het goede voorbeeld geven.

Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat er niet lacherig wordt gedaan over de herenliefde en dat er ook geen stereotypering ontstaat. In de reportage leek dat even het geval, maar niet erg overtuigend. Bovendien: dan zou je ook problemen moeten hebben met travestie, waarin vaak een karikatuur van vrouwelijke eigenschappen wordt uitgedrukt.

Het spelen met rollen en wisselende identiteiten is een wezenskenmerk van de LHBT-culturen. En is het niet ontzettend ouderwets om mensen in te delen in het ene of het andere vakje? In werkelijkheid is iedereen toch een beetje biseksueel?

Neen, ik was helemaal om. Heel goed en leuk, zo’n charade van twee mannen die zeggen meestal op vrouwen te vallen. Totdat Humberto Tan, een beetje bezorgd, de hamvraag stelde: „Komt er dan bij de opnamen onbewust ook, eh, leven in de brouwerij?”

De modellen begrepen de vraag meteen en wezen de suggestie van een erectie lachend, doch beslist van de hand. Natuurlijk niet, wij zijn hetero’s. En nu twijfel ik toch weer of ze misschien toch niet een klein beetje aan stereotypering doen. Je eigen grenzen spelenderwijs verkennen is iets anders dan uit liefdadigheid meer begrip vragen voor de Andersgeaarde Medemens. Die kan dat heel goed zelf doen. Dus toch een beetje blackface.