Toyota roept ruim 58.500 auto’s terug in Nederland

Door een probleem met de airbag roept Toyota wereldwijd 3,37 miljoen auto’s terug.

Het logo van een Toyota Prius in een showroom in Tokio.
Het logo van een Toyota Prius in een showroom in Tokio. Foto: Reuters / Yuya Shino

De Japanse autofabrikant Toyota heeft woensdag bekendgemaakt dat het wereldwijd 3,37 miljoen auto’s terugroept naar de werkplaats omdat er een probleem is met de airbags en de brandstofsystemen. Het gaat om auto’s die zijn gebouwd tussen 2006 en 2015.

In Nederland haalt Toyota in totaal 58.500 auto’s terug naar de dealer. Daarvan worden er 17.220 teruggehaald vanwege het airbagprobleem, zo meldt persbureau ANP. Het gaat om 17.208 Prius-modellen uit de productieperiode 2008-2012 en 12 Prius Plug-in Hybrid modellen uit 2009-2012.

Daarnaast vervangt Toyota uit voorzorg ook de koolstoffilters van een aantal modellen. Hierdoor worden nog eens 41.334 auto’s teruggeroepen. De eigenaren van de bewuste auto’s krijgen volgens Toyota binnen afzienbare tijd persoonlijk bericht. Hier kunt u alvast kijken of uw auto ook in aanmerking komt voor een terugroepactie.

Scheurtjes in airbags en brandstofsystemen

In de zogenaamde gordijnairbag in deze modellen kan door een productiefout een scheurtje zitten, waardoor ze niet goed opblazen. Door de productiefout kan het gebeuren dat het opblaasmechanisme loskomt en de bestuurder gewond raakt. Dit zou bij 1,43 miljoen auto’s het geval zijn.

Bij 2,87 miljoen auto’s is een mogelijk probleem ontdekt in het brandstofsysteem. Door een productiefout kunnen scheurtjes ontstaan, wat er op termijn voor kan zorgen dat er brandstof gaat lekken. Door het probleem zijn volgens Toyota nog geen gewonden gevallen; de terugroepactie is uit voorzorg. Doordat sommige modellen beide problemen hebben, komt het totaal uit op 3,37 miljoen.

Eerder dit jaar riepen verschillende autofabrikanten al miljoenen auto’s terug vanwege problemen met airbags die zijn gebouwd door het Japanse Takata. In dit geval waren de airbags niet door Takata gemaakt, aldus Toyota. In februari moest Toyota nog 2,9 miljoen auto’s terugroepen. Het ging toen om problemen met de gordels van de RAV4 en Vanguard-SUV.

    • Sjoerd Klumpenaar