Terugroepactie Ikea-ladenkasten

None
Foto Carolyn Kaster / AP

In Washington DC demonstreerde Elliott Kaye, hoofd van de Amerikaanse Commissie voor Veiligheid van Consumentenproducten (CPSC), dinsdag hoe een ladenkast een kind kan doden. Ikea heeft na gevaarlijke traphekjes nu ook ladenkasten teruggeroepen in de Verenigde Staten en Canada. De ladenkasten van onder meer het type Malm hebben in veertien jaar zes dodelijke slachtoffers geëist, van wie drie in de afgelopen drie jaar. Ook vielen 19 gewonden. Het gaat om tientallen miljoenen verkochte units. Hoewel de producten vergezeld gaan van waarschuwingen om de kast te verankeren, gebeurt dit vaak niet. De volle, openstaande laden doen de ladenkast omvallen. Ikea zegt vrijwillig tot de terugroepactie over te gaan en blijft erbij dat de kasten veilig zijn als ze worden vastgemaakt aan de muur.