Stedelijk krijgt schenking van 600 kunstwerken

Het museum noemt het een “uitgebreide en essentiële schenking”. Volgend jaar komt er een expositie.

Deze foto van Lucy McKenzie van ruim twee bij twee meter is onderdeel van de schenking.
Deze foto van Lucy McKenzie van ruim twee bij twee meter is onderdeel van de schenking. Foto Stedelijk Museum

De Duitse verzamelaar Thomas Borgmann heeft het Amsterdamse Stedelijk Museum zeshonderd werken geschonken. Het gaat om stukken van onder anderen Cerith Wyn Evans, Matt Mullican en Wolfgang Tillmans.

Volgens het museum gaat het om kunstenaars die tussen de jaren 90 en de jaren 00 zijn doorgebroken, maar inmiddels tot de internationale top behoren:

“De samenstelling van de schenking is even gevarieerd als de kunst van de afgelopen 20 jaar: het gaat om schilderijen, installaties, collages, sculpturen, fotografie, werk op papier en film. Bijzonder is de grote omvang van veel van de kunstwerken.”

Borgmann zegt de werken juist aan het Stedelijk te schenken, omdat het museum zeer professioneel en zorgvuldig is. Ook roemt hij het “dynamische en gedurfde tentoonstellingsprogramma”:

“Sinds mijn eerste bezoek aan het Stedelijk in de jaren 60 heb ik het museum op de voet gevolgd, het voelt voor mij als een thuisbasis.”

Van een aantal kunstenaars verzamelt het Stedelijk Museum al langer werk. Van onder meer Lucy McKenzie en Wolfgang Tillmans waren eerder solotentoonstellingen in het museum te zien.

Eind 2017 is een selectie uit de werken te zien in een speciale tentoonstelling.

    • Bastiaan Nagtegaal