Rusland verlengt importverbod voedsel EU

Het besluit komt kort nadat de EU besloot de sancties tegen Rusland te verlengen. Het importverbod geldt nu zeker tot en met 2017.

De Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker in gesprek met de Russische president Vladimir Poetin.
De Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker in gesprek met de Russische president Vladimir Poetin. Foto AP / Dimitry Lovetsky

Rusland verlengt de boycot op voedsel uit de 28 EU-landen tot zeker het einde van 2017. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin besloten.

Het importverbod op fruit, groenten, vlees, vis, gevogelte, noten en zuivel werd in 2014 ingesteld omdat het Westen sancties tegen Rusland instelde uit onvrede over de annexatie van de Krim en de Russische betrokkenheid bij de burgeroorlog in Oost-Oekraïne. Ook Amerika, Australië, Noorwegen, Canada, Albanië, Montenegro, Liechtenstein en IJsland werden in de loop van de tijd aan dezelfde boycot onderworpen omdat zij de sancties steunen.

Sancties tegen Rusland

Het besluit om het embargo te verlengen komt vlak nadat de EU besloot de sancties tegen de Krim en tegen Rusland met een half jaar te verlengen.

Dat betekent dat goederen van de Krim niet naar EU-landen geëxporteerd mogen worden en dat bedrijven en personen uit de EU niet in de Krim mogen investeren. Voor Russen houden de sancties onder meer in dat Russische personen en bedrijven die op een zwarte lijst staan niet bij hun bevroren tegoeden in de EU kunnen.

Varkensvlees en bloemen

Voor verschillende Nederlandse sectoren heeft de boycot vanuit Rusland flinke gevolgen. Het importverbod op vlees is een deel van de verklaring dat het slecht gaat met Nederlandse varkensboeren.

Voor bloementelers is het sinds augustus 2015 lastiger hun waren naar Rusland te exporteren. Rusland kondigde aan dat bloemen alleen nog maar het land in mogen als ze in het laboratorium op insecten worden gecontroleerd. Nadat Nederland zich bij de VN begon in te zetten voor een MH17-tribunaal, werden er opeens veel meer insecten in Nederlandse bloemen aangetroffen.