Rotterdam ziet af van ‘Kissing Earth’ op Stationsplein

‘De ballen van Rotterdam’ waren van begin af aan omstreden: te groot, te lelijk.

Artist impression van het kunstwerk.
Artist impression van het kunstwerk.

Het kunstwerk Kissing Earth van de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson, dat op het plein van Rotterdam Centraal moest komen staan, gaat niet door. Het college schrijft in een brief dat het niet is gelukt om de financiën rondom de twee enorme stalen wereldbollen rond te krijgen.

Deels moest het werk door private partijen gefinancierd worden, maar die hebben het laten afweten, volgens het college. Daarnaast vindt het college dat het plein “momenteel goed gewaardeerd wordt als verblijfsruimte en succesvol gebruikt wordt als manifestatieruimte”.

Er komt geen ander kunstwerk zodat het plein voor andere evenementen beschikbaar blijft, zoals De Trap die op 16 mei werd geopend en inmiddels 300.000 bezoekers heeft getrokken.

Omstreden

Kissing Earth, dat bestaat uit twee wereldbollen die elkaar op de plek van Rotterdam raken, moest in het najaar van 2016 op het plein geplaatst worden. In november 2014 werd het uitgekozen als beste ontwerp. Het kunstwerk werd echter direct omstreden en al gauw omgedoopt tot ‘de ballen van Rotterdam’.

Lees meer: over het ‘typisch Rotterdamse’ kunstwerk in dit stuk uit november 2014

De Facebookpagina ‘Pleurt op met je ballen’ werd ruim tienduizend keer geliket. Rotterdammers vonden het kunstwerk vooral te groot en te lelijk. Gebiedscommissie Centrum noemde het ontwerp een ‘verrommeling van het plein’. Het zou bovendien een blokkade vormen. Daarom werd eerder dit jaar het ontwerp van het kunstwerk al aangepast om de zichtlijnen bij het station beter te behouden. De kussende wereldbollen werden kleiner en transparanter.

Eliasson is vooral bekend om zijn grote werken die gaan over de relatie techniek en natuurkundige fenomenen. Hij werd wereldberoemd met zijn monumentale installatie The Weather Project in Tate Modern (2003) en New York City Waterfalls (2008).

De kunstenaar over Kissing Earth in 2014:

    • Menno Sedee