Samsom moet vrezen voor extra partijcongres over het kinderpardon

Het sluimerde al een poosje. Nu komt het er echt van: PvdA-leden begonnen dinsdag een actie om een extra partijcongres te houden. Ze willen de Tweede Kamerfractie dwingen tot verruiming van het ‘kinderpardon’.

Volgens initiatiefnemer Esther van Dijken uit Winsum doet haar partij te weinig voor illegale kinderen die in Nederland geworteld zijn maar toch uitgezet dreigen te worden. „Deze kinderen horen bij ons. Ze hebben recht op veiligheid en zekerheid.” Ze denkt de benodigde 2.500 handtekeningen voor het spoedcongres „binnen een week” verzameld te hebben.

De kwestie speelt al lang. Bij de formatie van het kabinet-Rutte II bedong de PvdA een regeling voor illegale kinderen die al langdurig in Nederland zijn. Via dat eenmalige pardon kregen 1.500 kinderen en hun familie alsnog een verblijfsvergunning. Sindsdien geldt een permanente regeling, maar die is volgens de opstandige PvdA’ers veel te streng: afgelopen jaren werd meer dan 90 procent van de aanvragen afgewezen. Daardoor kunnen kinderen die soms meer dan vijf jaar hier zijn nog steeds worden uitgezet.

De PvdA-leden spraken zich al twee keer uit voor een ruimhartiger pardon, maar de fractie gaf daar geen gehoor aan. Coalitiepartner VVD en staatssecretaris Dijkhoff (Asiel, VVD) willen er niets van weten. Bovendien denkt de PvdA dat versoepeling ertoe leidt dat kinderen „een speelbal van de asielregels” worden.

Vorige week leek PvdA-leider Diederik Samsom de onrust te hebben gesmoord. Maar dinsdag blokkeerde de linkse oppositie een PvdA-oproep aan het kabinet om „meer informatie” over de vele afwijzingen. Daarop startte de handtekeningenactie van PvdA’ers.

Hoeveel steun Van Dijken heeft , is nog onduidelijk. Maar wat begon als kleinschalig verzet dreigt nu uit te lopen op een serieus probleem voor Samsom. Hij zit tussen drie vuren: opstandige leden, onwillige coalitiepartner en linkse oppositie die de PvdA te slap vindt.

    • Thijs Niemantsverdriet