‘Disneyprinses negatief voor zelfbeeld van meisjes’

None

Films met prinsessen van studio Disney dragen bij aan de vorming van beperkende stereotypen en negatieve gevoelens over hun eigen lichaam bij meisjes. Dat concludeert psycholoog Sarah M. Coyne, verbonden aan de christelijk geïnspireerde universiteit Brigham Young, uit onderzoek. Voor haar studie Pretty as a Princess observeerde Coyne 200 kleuters, zowel jongens als meisjes, om vast te stellen hoe het gedrag van de kinderen veranderde na het zien van Disneymateriaal. Meisjes die sterk gehecht zijn aan stereotiepe beelden voelen zich later minder zeker van zichzelf in exacte vakken, aldus Coyne. Voor meisjes zijn de Disneyprinsessen ook vaak de eerste kennismaking met extreem slanke figuren, wat de basis kan leggen voor latere problemen.