Propertize levert staat krap 900 miljoen op

Dijsselbloem is opnieuw een probleem armer nu de staat het genationaliseerde Propertize verkoopt aan Amerikaanse investeerders.

Verlies op The Wall bij Utrecht.
Verlies op The Wall bij Utrecht. Foto Evelyne Jacq

De zwaan is geland. Dinsdagavond maakte het ministerie van Financiën bekend dat het Propertize, de vastgoedtak van het genationaliseerde SNS Reaal, voor bijna 900 miljoen euro verkoopt aan een consortium van private-equityfirma Lone Star en zakenbank JP Morgan. Project Swan, de codenaam die de verkoop meekreeg, is daarmee afgerond.

De precieze omvang van de leningen- en vastgoedportefeuille weigert het NLFI (namens de staat aandeelhouder bij genationaliseerde bedrijven) te geven. Het laatste jaarverslag van Propertize toont een portefeuille van zo’n 3,5 miljard euro, maar een NLFI-woordvoerder stelt dat na 31 december nog „enkele” transacties plaatsvonden waardoor de portefeuille iets kleiner zal zijn geworden.

Oplichting en omkoping

SNS Reaal werd drie jaar geleden voor 3,7 miljard euro genationaliseerd toen het bank- en verzekeringsconcern ten onder dreigde te gaan aan een problematische vastgoedportefeuille. Vastgoedtak SNS Property Finance ging volledig de mist in bij projecten als winkelcentrum The Wall langs de A2 en woon-zorgcomplex voor welgestelden La Cigüeña in Spanje.

Dat kwam volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker niet alleen door inschattingsfouten. Het vervolgt tien oud- managers van Propterty Finance voor betrokkenheid bij oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen in georganiseerd verband. Met vijf andere managers schikte het voor bijna 500.000 euro .

Na de nationalisatie werd SNS Reaal gesplitst. Het verzekeringsdeel Reaal werd verkocht aan het Chinese Anbang. De vastgoedtak werd omgedoopt tot Propertize en is nu verkocht aan een Amerikaans consortium.

Wat er met SNS Bank gebeurt moet nog blijken. De Tweede Kamer nam in maart een motie aan waarin het minister Dijsselbloem van Financiën oproept om SNS Bank als nutsbank in staatshanden te houden. Die voelt daar weinig voor, maar Het Financieele Dagblad meldde deze week dat het besluit over SNS Bank over de verkiezingen heen wordt getild.

Project Swan

Of de staat geld verdient of verliest op de nationalisatie is nog onduidelijk. In de brief die Dijsselbloem gisteren naar de Tweede Kamer stuurde, komt hij onder de streep uit op een bedrag van 32 miljoen euro winst. Dat bedrag is echter voorzien van de begeleidende woorden „hoge onzekerheid”. Zo wordt er bijvoorbeeld berekend dat SNS Bank 2,7 miljard euro oplevert.

De transactie van Propertize is in ieder geval wél succesvol volgens Dijsselbloem. Hij stelt dat de vastgoedtak „tegen aantrekkelijke opbrengst en voorwaarden” is verkocht. Het NLFI vult aan dat de staat na de nationalistatie 500 miljoen extra in Propertize stak om het overeind te houden en dat dit bedrag gezien de verkoopprijs van 895,3 miljoen euro ruimschoots is terugverdiend.

Dijsselbloem is flink geholpen door de lage rentestand. Die maakt financiering van de transactie niet alleen goedkoop voor de kopers, maar stuwt ook veel geld van rendementzoekende investeerders in de richting van private-equityfirma’s.

Komt bij dat Project Swan onder vastgoedkenners wereldwijd op het netvlies stond. Ook Goldman Sachs en hedgefondsen Cerberus en Apollo zouden op Propertize hebben geaasd. De vastgoedexperts van Cushman & Wakefield omschreven Project Swan dit jaar in een studie nog als een kans „zonder precedent” om toegang te krijgen tot de Nederlandse markt, „een waar kansen van deze omvang zeldzaam zijn”.