Poetin en Erdogan spreken ontmoeting af

De twee staatshoofden bespraken woensdag in een telefoongesprek hernieuwde samenwerking.

Poetin en Erdogan in november 2015 voor de G20-top in Antalya.
Poetin en Erdogan in november 2015 voor de G20-top in Antalya. Foto Alexander Zemlianichenko/AP Photo

In het kader van de herstelde banden tussen Turkije en Rusland hebben de Turkse president Tayyib Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin woensdag in een telefoongesprek afgesproken elkaar te gaan ontmoeten. Waarschijnlijk zullen de twee staatshoofden elkaar voor en tijdens de G20-top in september in de Chinese stad Hangzhou weer zien. Poetin en Erdogan spraken af de samenwerking weer op te pakken, onder andere op het gebied van terrorismebestrijding. Dat meldt Reuters.

Excuusbrief

De normaliter goede banden tussen Turkije en Rusland verslechterden in november vorig jaar nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Syrische grens neerhaalde. Daarop eiste Rusland excuses, maar die bleven uit.

Afgelopen maandag kwam daar echter verandering in. Erdogan bood zijn excuses aan in een brief aan Poetin. Gezien de uitkomst van het telefoongesprek, heeft Poetin die excuses aanvaard.

Persbureau AFP meldt dat Poetin in het telefoongesprek heeft aangekondigd de sancties op het gebied van toerisme op te heffen. Rusland had Turkije sancties opgelegd vanwege het uitblijven van excuses. Of het verbod op de import van vele landbouwproducten uit Turkije ook opgeheven wordt, is nog onduidelijk.

    • Floortje Rawee