Recensie

Poelifinario krijgt andere opzet na ophef weigeraars

De toekenning van de Poelifinario, de belangrijkste cabaretprijs van Nederland, krijgt een nieuwe opzet. Dit jaar lieten de prominente cabaretiers Ronald Goedemondt en Diederik van Vleuten van tevoren weten dat ze niet wilden worden genomineerd – nadat vorig jaar zo’n nominatie al was geweigerd door twee anderen (Daniël Arends en Micha Wertheim). „Als cabaretiers het niet als een eer beschouwen om te worden genomineerd, moeten wij ervoor zorgen dat ze de Poelifinario weer op prijs gaan stellen”, zegt juryvoorzitter Jan Gras, directeur Agora-theater in Lelystad. De prijs heeft rumoerige jaren achter de rug. De weigeraars zeiden daarom een nominatie „niet eervol” te vinden.

In 2011 deed zich de eerste controverse voor, toen Diederik van Vleuten werd genomineerd voor zijn historische programma Daar werd wat groots verricht. Hij had „kleinkunstgeschiedenis” geschreven, aldus de jury. Dat maakte hem tot een gedoodverfd winnaar. Desondanks won Lebbis (Hans Sibbel) dat jaar. Later kreeg Van Vleuten te horen dat die passage „een grapje was”: zijn voorstelling ging toch over geschiedenis? Zo’n jury is niet serieus te nemen, besloot hij. Sindsdien wenste hij geen nominatie meer.

De andere weigeraar, Ronald Goedemondt, overkwam in 2013 iets soortgelijks. Hij werd genomineerd voor Binnen de lijntjes, omdat hij volgens de jury „op de top van de cabaret-Olympus” stond. Toen het op bekronen aankwam, dreigde één jurylid op te stappen, waarna een herstemming ervoor zorgde dat Wim Helsen dat jaar de winnaar werd.

De vereniging van theaterdirecteuren (VSCD) die de Poelifinario in 2003 heeft ingesteld, overweegt nu een systeem zonder nominaties in te voeren. „We denken aan een opzet met Zilver en Goud, zoals de Griffels en de Penselen in het boekenvak”, beaamt projectleider Ezra Homan.

Eén ding is er dit jaar is al veranderd. Vorig jaar vond de uitreiking plaats in een Amsterdams café. De komende jaren wordt die georganiseerd in theater Diligentia in Den Haag, de eerste editie op 25 september. De genomineerden zijn Lenette van Dongen, Lebbis, Kommil Foo en NUHR.

    • Henk van Gelder