Penetrant gezoem? Meld het vanaf nu op Muggenradar.nl

Muggenonderzoeker en initiatiefnemer van de muggenradar Sander Koenraadt doet onderzoek naar het zikavirus in Paramaribo.
Muggenonderzoeker en initiatiefnemer van de muggenradar Sander Koenraadt doet onderzoek naar het zikavirus in Paramaribo. Foto ANP / Pieter van Maele

Woon je in Bergen op Zoom, IJmuiden, Groenlo of Maastricht? Dan kun je op vrijdag 1 juli meer muggen verwachten. Dat weten we, want nu is er Muggenradar.nl. Een initiatief van Buienradar en de Wageningen Universiteit, dat vandaag is gelanceerd.

Muggenoverlast is van alle tijden (ja, ook in de winter) en van overal. Niets irritanters dan het hoge penetrante gezoem als je probeert te slapen. Toch is er nog nooit structureel onderzoek gedaan naar muggenoverlast in Nederland. Daar moet de muggenradar verandering in brengen.

Screenshot website Buienradar.

De muggenverwachting van woensdag 29 juni. Screenshot website Buienradar.

Via de website kan iedereen de onderzoekers laten weten hoeveel muggenoverlast ze ervaren: geen, een beetje, veel of zeer veel. Binnenkort moet daar een app bijkomen, maar de crowdfundingsactie daarvoor loopt nog.

Ziekteverspreiders, ook in Nederland?

De waarnemingen die de universiteit verzamelt worden gecombineerd met historische klimaatdata van Buienradar. Daar wordt een kaartje van gemaakt, waarop de verwachting van de muggenactiviteit (variërend van 1, geen muggenactiviteit, tot en met 10, muggen zeer actief) voor vandaag en de komende vijf dagen is te zien.

Doel is een betere voorspelling van de muggenactiviteit. Belangrijk, want in de toekomst zouden muggen, naast jeuk, ook ziektes in Nederland kunnen verspreiden, zoals dat nu in grote delen van de wereld al het geval is. (De mug is de dodelijkste dier ter wereld)

Regentonnen vol larven

Verder dan vijf dagen vooruit kijken is lastig, zegt muggenonderzoeker en mede-initiatiefnemer van de Muggenradar Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit:

“Nu zijn de omstandigheden voor muggen zeer gunstig: het is niet te koud en het heeft veel geregend. Ik zie in allerlei emmers, regentonnen en op stukken zeil muggenlarven krioelen. Over twee of drie weken komen daar volwassen muggen uit.”

Maar over drie weken zou er zomaar een lange, droge periode aan kunnen komen, waardoor veel muggen weer sterven.

Ook in de winter

Sander Koenraadt en collega Arnold van Vliet deden in de winter van 2014 al een proef met de muggenradar.

“Toen hebben we mensen gevraagd muggen naar ons toe te sturen die hen lastig vielen. We hadden het vermoeden dat een bepaalde steekmuggen in de winter actief waren en in plaats van zelf stad en land af te reizen, hebben we het mensen zelf gevraagd.”

Door dat onderzoek hebben de onderzoekers enkele belangrijke vragen kunnen beantwoorden, zegt Koenraadt. Zo bleek een bepaald biotype van de huissteekmug vrolijk bloed te blijven zuigen in de winter. Vooral in een stedelijke omgeving.

Vanaf nu moet de muggenradar een permanent karakter krijgen. Dan kan misschien antwoord gegeven worden op de vragen hoe de muggenoverlast zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld, of hoe klimaatverandering bijdraagt aan muggenactiviteit. Dus ben je gebeten? Stuur de wie, wat, waar en wanneer op voor dit irritante, maar belangrijke onderzoek.

    • Menno Sedee