Oppositie komt met alternatieve Justitiebegroting

CDA, D66, SP, ChristenUnie, GroenLinks en SGP willen dat de politie, OM en rechtspraak 184 miljoen euro extra krijgen.

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD)
Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) Foto Bart Maat / ANP

Zes oppositiepartijen zetten minister Ard van der Steur (VVD) vanavond in de Tweede Kamer onder grote druk door via een tegenbegroting meer geld af te dwingen voor zijn ministerie van Veiligheid en Justitie. CDA, D66, SP, ChristenUnie, GroenLinks en SGP, die in de Eerste Kamer een meerderheid hebben, willen dat de politie, het Openbaar Ministerie, het Nederlands Forensisch Instituut en de rechtspraak 184 miljoen euro extra krijgen.

In de begrotingswijziging die het kabinet voorstelt krijgt alleen de politie er dit jaar 49 miljoen euro bij voor asieltaken. In het alternatief dat de oppositie daar tegenover legt, wordt daar nog eens 184 miljoen aan toegevoegd, waarvan 134 miljoen voor de politie. De oppositie wil dat betalen vanuit een meevaller op de begroting: een grote schikking die het Openbaar Ministerie in februari sloot met telecombedrijf Vimpelcom.

Structureel

Het is nog onzeker of de zes oppositiepartijen erin gaan slagen om het extra geld af te dwingen. Het kabinet en de coalitie vinden dat Justitie er al genoeg geld bij krijgt. Eind vorig jaar ging er structureel 250 miljoen euro extra naar het ministerie en met Prinsjesdag zal er nog eens zo´n 300 miljoen bijkomen, liet de coalitie uitlekken.

Ondanks haar meerderheid in de Eerste Kamer, kan de oppositie het kabinetsplan niet gemakkelijk blokkeren. Daarin is namelijk ook de extra 250 miljoen euro van vorig jaar verwerkt. Als de oppositie tegen dit kabinetsplan stemt, verwerpt de oppositie al het extra geld voor Justitie.

Beeld neerzetten

Het is dus goed mogelijk dat de oppositie in de senaat toch akkoord gaat met de begroting van Veiligheid en Justitie, zonder dat er opnieuw geld bijkomt. Maar dan nog heeft de oppositie niet helemaal verloren. Ze hebben dan wel wekenlang het beeld kunnen neerzetten dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) onvoldoende opkomt voor de veiligheid van Nederland en dat alleen de oppositie hier extra geld voor wilde uitgeven.

Woensdagavond debatteerde de Tweede Kamer met Van der Steur over het voorstel van de oppositie. De minister zei dat hij het extra geld dit jaar nog niet nodig heeft. Bovendien zou de financiering van de extra 184 miljoen niet deugen. De opbrengst van de schikking met Vimpelcom wordt al ergens anders voor gebruikt.

    • Christiaan Pelgrim