Onno Jacobs weg als directeur FC Twente

De interim-bestuurder moest de reorganisatie van de club gaan leiden, maar zegt op te stappen om privéredenen.

Onno Jacobs op 17 juni nadat de KNVB heeft besloten dat FC Twente de licentie voor de Eredivisie mag behouden.
Onno Jacobs op 17 juni nadat de KNVB heeft besloten dat FC Twente de licentie voor de Eredivisie mag behouden. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Interim-directeur Onno Jacobs vertrekt per 1 oktober bij FC Twente. De bestuurder moest de reorganisatie van de voetbalclub de komende tijd gaan leiden, maar ziet daar nu van af. Volgens Jacobs is zijn privésituatie niet te combineren met de functie van interim-directeur. De regionale krant TC Tubantia meldt echter dat een sponsorcollectief af wil van de bestuurder.

Jacobs zou tot in ieder geval 1 juli 2017 algemeen en financieel directeur worden bij FC Twente, maar kan onvoldoende tijd en energie steken in die baan,vertelt hij in een verklaring op de website van de club:

“Ik had mij voorgesteld om dit – kijkend naar mijn privé situatie – in een opzet te doen die het mogelijk maakt een baan hier in Twente te combineren met het blijven wonen in de Randstad. Alles afwegende constateer ik echter dat mijn privé-situatie niet te verenigen is met een baan bij een club waarin mijn 24/7-aanwezigheid gewenst is.”

Volgens TC Tubantia gaat er achter het vertrek echter een hele andere reden schuil. Een groep sponsors, onder leiding van zakenman Dik Wessels, zou zich garant hebben gesteld voor twaalf miljoen euro. Voorwaarde zou echter zijn dat Jacobs en nog twee andere leden van de Raad van Commissarissen hun functie neerleggen. De sponsors zijn het niet eens met het akkoord dat verschillende bestuurders, waaronder Jacobs, met de Eredivisieclubs sloten over het betalen van een schadevergoeding van 1,7 miljoen euro. Ook zouden zij boos zijn over het feit dat hun garantstelling spoedig moet worden aangesproken door de noodlijdende club.

Financiële problemen

De Enschedeërs hebben het geld van de investeerders hard nodig, aangezien ze naar eigen zeggen financieel aan de rand van de afgrond staan. De club dreigde de afgelopen tijd de Eredivsie-licentie kwijt te raken en teruggezet te worden naar de Jupiler League na wanbeleid. Bij verschillende spelerstransfers, waaronder die van aanvaller Dusan Tadic, werd gesjoemeld met de boeken.

De beroepscommissie van voetbalbond KNVB besloot echter dat FC Twente de licentie mag behouden. In december 2015 gaf de licentiecommissie een verklaring af waarin gesteld werd dat de club de plek in de Eredivisie niet zou kwijtraken als er schoon schip gemaakt werd. Daarin is volgens de commissie de suggestie gewekt dat oude zaken niet meer bestraft zouden worden. Dat er na het sluiten van dat akkoord nog meer belastende zaken geopenbaard werden, is onderdeel van die schoon-schip-operatie, vindt de club.

De Graafschap naar de rechter

Door het licentiebehoud van de Enschedese vereniging degradeert de Graafschap alsnog naar de eerste divisie. De Doetinchemmers verloren in de derde ronde van de Jupiler League play-offs van Go Ahead Eagles, maar mochten door de gebeurtenissen in Twente hopen op een langer verblijf in de hoogste voetbalklasse. De Graafschap maakte vorige week bekend hierom naar de rechter te stappen. Dat dient op 5 juli.

    • Jorg Leijten