‘Voorbereiding bij brug Alphen schoot ernstig tekort’

Het omvallen van de pontonkraan in Alphen aan den Rijn was niet te vermijden. Zelfs als de uitvoering van de werkzaamheden vlekkeloos was verlopen, was de kraan nog omgevallen omdat de hijsopstelling zo instabiel was. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) woensdag in haar onderzoeksrapport.

De voorbereiding bij het plaatsen van het brugdek van de Koningin Julianabrug schoot ernstig tekort en geen van de uitvoerende partijen was zich bewust van de risico’s voor de omgeving. Op 3 augustus vorig jaar vielen twee bouwkranen om tijdens werkzaamheden aan de brug in Alphen aan den Rijn met grote schade aan omliggende winkelpanden en woningen als gevolg.

De Onderzoeksraad constateert dat de partijen het werk benaderden als een routineklus. De risico’s werden systematisch onderschat, het hijsplan was „incompleet en ongeschikt”.

De belangrijkste aanbeveling van de Onderzoeksraad is dat er bij dit soort opdrachten één partij komt die verantwoordelijk is voor risicobeheersing en veiligheid.

In april is begonnen met de tweede poging om de brug te repareren. Sinds 20 juni is de Koningin Julianabrug weer open voor verkeer. (NRC)