EU-landen melden elkaar falen in zorg

Nederland heeft het afgelopen half jaar 3.750 meldingen ontvangen van andere EU-lidstaten over zorgverleners die hun taak niet naar behoren deden. Negen mensen over wie een klacht binnenkwam, stonden in Nederland in het register voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG), meldt Volksgezondheid. Voor hen is een procedure begonnen om de buitenlandse maatregel, bijvoorbeeld beperking van de bevoegdheden, over te nemen. Het Europese waarschuwingsmechanisme is begin dit jaar in werking getreden. De inmiddels dertien deelnemende landen zijn verplicht elkaar beroepsverboden of beperkende maatregelen te melden die sinds 18 januari 2016 zijn opgelegd aan geregistreerde zorgverleners, zoals artsen of verpleegkundigen. Landen mogen zelf bepalen wat het gevolg is van de buitenlandse melding. (NRC)