Leger arresteert honderd Syrische vluchtelingen na aanslagen op christelijke grensdorp Qaa

Burgers van Qaa bewapenen zich.
Burgers van Qaa bewapenen zich. Foto AFP

Een dag nadat acht zelfmoordterroristen het Libanese dorp Qaa aanvielen, heeft het Libanese leger 103 illegale Syriërs gedetineerd. De arrestaties vonden plaats in informele vluchtelingenkampen in de regio Baalbek.

Bij de serie aanslagen in Qaa, een overwegend christelijk dorp vlakbij de grens met Syrië, vielen maandag vijf doden en vijftien gewonden. Maandagavond, toen de inwoners van het dorp bijeenkwamen om te rouwen, was er opnieuw een aanval. Twee mannen die langsreden op motoren, gooiden granaten naar de rouwenden. Bij die aanval kwam niemand om het leven. Wel raakten dertien mensen gewond.

Hoewel de aanslagen nog niet opgeëist zijn, houden Libanese veiligheidsdiensten er rekening mee dat de terreurgroep Islamitische Staat achter de aanval zit. De Libanese minister van Binnenlandse Zaken zei dat de meeste aanslagplegers uit Syrië kwamen en niet uit vluchtelingenkampen in Libanon. Toch richt de woede in Qaa zich op de tienduizenden Syrische vluchtelingen die in provisorische kampen in de buurt leven. De burgemeester omschreef hen als „tikkende tijdbommen”. Zo lijken de aanslagen een keerpunt te vormen in de relatie tussen de 4,5 miljoen Libanezen en de 1,5 miljoen vluchtelingen. De irritatie is omgeslagen in wantrouwen en woede. Veel inwoners dragen wapens op straat. (AP, Reuters, BBC)