Kijken: Neelie Kroes breekt interview over integriteit af

De oud-eurocommissaris maakt een opmerkelijk einde aan een gesprek met de Belgische televisie over de geloofwaardigheid van Brussel.

Neelie Kroes.
Neelie Kroes. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

In de nasleep van het Brexit-referendum heeft Neelie Kroes een opvallend interview gegeven aan VRT Nieuws. De Belgische omroep sprak de voormalige Eurocommissaris over het wantrouwen tegenover Brussel, en wilde weten of Kroes daar niet aan had bijgedragen door (anders dan ze eerder had beloofd) na haar commissariaat in het bedrijfsleven aan het werk te gaan. Het werd een stroef gesprek.

VRT legde Kroes een aantal (naar eigen zeggen “pittige”) vragen voor. Zo herinnerde de omroep haar aan een tweet uit 2014 waarin ze zich sterk maakt voor Uber:

Twitter avatar NeelieKroesEU Neelie Kroes I want to start a new # tag … #UberIsWelcome in Brussels and everywhere. This is not the 19th century

Eerder dit jaar bleek ze bij datzelfde bedrijf een betaalde functie te krijgen.

Lees ook wat Kroes eerder deze maand tegen NRC over de kwestie Uber zei: ‘Europa is lui geworden’

De interviewer vraagt Kroes of het niet “raar” is dat ze deze baan aanvaardde. Zeker met het oog op een uitspraak uit 2004, toen ze zei na haar termijn in de Europese Commissie geen “verantwoordelijkheid in het bedrijfsleven” te nemen, “zelfs geen bed and breakfast.” Kroes verdedigt zich door te zeggen dat ze toen niet kon weten dat ze een tweede termijn als eurocommissaris aan zou gaan en zegt zich bovendien aan de geldende EU-regels gehouden te hebben.

Wat zich daarna precies voordoet is onduidelijk omdat in het gesprek is geknipt, maar als de interviewer doorvraagt breekt Kroes het gesprek plotseling af:

“Zullen we stoppen, want ik heb nog andere afspraken, ja?”

Of Kroes het interview afkapt omdat ze de kritische vragen beu is, of daadwerkelijk omdat de tijd die zij voor het interview had vrijgemaakt er op zat, is onduidelijk.

Kijk het opmerkelijke interview terug op de site van VRT.

    • Bastiaan Nagtegaal