80 doden bij aanvallen coalitie

Bij luchtaanvallen van de Saoedische coalitie in Jemen zijn dinsdag zeker 80 doden gevallen, onder wie 37 burgers. Dat hebben militaire en tribale bronnen gezegd. Alleen al in de stad Taiz kwamen vijftien Houthi-rebellen en tien burgers om. De meeste gedode burgers waren winkeleigenaren en hun klanten.

Het geweld komt op het moment dat de vredesbesprekingen tussen de Jemenitische regering en de Houthi-rebellen in een impasse verkeren, ondanks de routekaart die de VN vorige week voorstelden. Omdat twee maanden praten geen resultaat heeft opgeleverd, willen beide partijen de gesprekken opschorten tot half juli.

Intussen heeft het Jemenitische filiaal van Islamitische Staat de verantwoordelijkheid opgeëist voor zeven gelijktijdige aanslagen in de havenstad Mukalla, waarbij 48 doden vielen. Doelwit waren overheidskantoren, en kazernes en controleposten van het leger.

Mukalla was tot april in handen van Al-Qaeda, dat miljoenen verdiende aan het heffen van belasting op goederen die de haven in en uit gingen. Maar de groep trok zich na overleg met lokale stammen terug om een conflict te vermijden met oprukkende troepen van de Verenigde Arabische Emiraten. Honderden Al-Qaedastrijders zijn naar andere delen van het zuiden, waar ze samenwerken met andere gewapende groepen bij de smokkel van brandstof. (AFP, AP)