Je huis verbouwen en duur uit eten – de universiteit betaalt

Fraude Wat ging er mis bij de Groningse universiteit? Het hoofd technische dienst, verdacht van langdurige corruptie, is ontslagen.

Rijksuniversiteit Groningen.
Rijksuniversiteit Groningen. Exterieur van de Foto Remko de Waal / ANP

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft vier medewerkers ontslagen wegens jarenlange fraude bij de technische dienst. Volgens opsporingsdienst FIOD is bij het facilitair bedrijf sinds 2008 een bedrag van 1.141.661 miljoen euro verduisterd.

Dezelfde FIOD attendeerde de universiteit op de zaak. Op 25 januari werd het hoofd van de afdeling technisch beheer opgepakt op verdenking van corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Hans G. zou installatiebedrijven in ruil voor onderhoudsopdrachten om privégunsten hebben gevraagd – op kosten van de universiteit. Justitie heeft strafvervolging tegen de man ingesteld. Hij was 32 jaar bij de universiteit in dienst.

Omdat RUG-medewerkers en klusbedrijven meeprofiteerden, kon hij zijn gang blijven gaan, onthulden de Groningse Universiteitskrant en Dagblad van het Noorden. In een reconstructie schetsen zij het beeld van een „intimiderende manager” die zich bediende van vriendendiensten, schijnconstructies en valse facturen.

Lees de volledige reconstructie bij de universiteitskrant

Zo liet G. zijn huis in Harkstede opknappen en zette hij zijn zoon en schoondochter via een schijnconstructie op de loonlijst van een bevriend klusbedrijf. De kosten waren voor de RUG. Ook liet hij zijn werkgever betalen voor de huur van goederen die eigendom waren van de universiteit zelf. Collega’s op de universiteit profiteerden mee. Ze lieten privéklussen uitvoeren op kosten van de universiteit of gingen mee naar (vis)uitjes en diners, betaald door – alweer – de universiteit.

De opsporingsdienst kwam de man op het spoor na het faillissement van een installatiebedrijf. De RUG kon de fraude in de eigen administratie niet terugvinden. Degene die de klussen bestelde, voerde ook de controle uit. Er waren daardoor geen aanwijzingen dat er iets mis was met de opdracht of de factuur. Bovendien viel het verduisterde bedrag van 1,5 ton per jaar op een begroting van 23 miljoen euro amper op.

Voor de universiteit kwam de fraude „als een donderslag bij heldere hemel”, reageerde collegevoorzitter Sibrand Poppema. Het bestuur schakelde recherchebureau Hoffmann in, dat onderzocht wat er mis was. Conclusie: de spelregels op de RUG zijn in orde, maar werden onvoldoende nageleefd.

De universiteit begint nu „een programma gericht op cultuurverandering en integriteit”.

Maar een extra bon in een miljoenenproject; een donatie aan een viswedstrijd; een te hoge dinerrekening? Je ziet het pas als je het doorhebt, aldus voorzitter Poppema. „Als mensen binnen en buiten de organisatie samenspannen, blijft dat lastig.”