Irak ontvangt lening 2,7 miljard dollar voor strijd tegen IS

Irak leent het geld van Amerika voor munitie en onderhoud van straaljagers, tanks en andere uitrusting.

Foto: Haidar Mohammed Ali / AFP PHOTO

Irak krijgt een lening van 2,7 miljard dollar (1,69 miljard euro) van Amerika voor de strijd tegen IS, dat meldt Reuters woensdag. Het geld is bestemd voor munitie en onderhoud van straaljagers, tanks en andere uitrusting. Ook kan Irak met het geld marineschepen onderhouden en één van de grootste havens van het land, Umm Qasr, beschermen.

Irak moet de lening binnen 8,5 jaar terugbetalen tegen een rentetarief van 6,45 procent. Het land zit in grote financiële problemen omdat het sterk afhankelijk is van de export van olie en de inkomsten sterk ziet dalen nu de olieprijs is gekelderd. Om de strijd tegen IS te kunnen bekostigen liet het land al eerder weten extra geld nodig te hebben. Irak maakte al een deal ter waarde van 65 miljoen dollar met vliegtuigfabrikant Lockheed Martin Corp voor de aanschaf van F-16’s. Vorig jaar kreeg het land de eerste straaljagers.

Maatschappelijke onrust

De financiële problemen zorgen voor maatschappelijke onrust. De Wereldbank zei vorig jaar al 1,2 miljard dollar toe maar dat was volgens Irak niet voldoende. Het land heeft moeite met het betalen van overheidssalarissen en pensioenen.

NRC-redacteur Toon Beemsterboer schreef al eerder over protesten van de bevolking naar aanleiding van de financiële problemen:

“De Iraakse bevolking legt de schuld voor de financiële problemen bij de politieke klasse, die miljarden heeft verspild toen de olieprijs nog hoog was. In plaats van te investeren in overheidsdiensten werd het geld besteed aan de uitbreiding van patronagenetwerken. In sommige delen van het land hebben mensen maar een paar uur stroom per dag.”

    • Belia Heilbron