Ierland redt het Engels als werktaal in Brussel

Engels blijft een officiële werktaal binnen de Europese instituties, ook nadat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zou verlaten. De Ierse regering heeft dinsdag in een verklaring kenbaar gemaakt dat ze niet zal instemmen met een taalwijziging – die alleen geregeld kan worden als de lidstaten unaniem instemmen.

Danuta Hübner, de voorzitter van de commissie Constitutionele Zaken van het Europees Parlement, had maandag gezegd dat het Engels als werktaal zou kunnen verdwijnen na een ‘Brexit’. Het Verenigd Koninkrijk is het enige land dat het Engels aanmeldde als officiële taal. Ierland koos voor het Iers, Malta voor het Maltees – juist omdat het Engels al erkend was.

Zodra de Britten zich terugtrekken, zouden ze ook hun taal uit Brussel meenemen. Maar Ierland steekt daar dus een stokje voor. Engels is na het Gaelic een officiële taal in Ierland, evenals op Malta (na het Maltees).

De EU kent nu 24 officiële talen. Het Engels is een van de drie officiële EU-werktalen, naast Frans en Duits. Engels wordt het meest gesproken bij de Europese instellingen. Een schrapping leek daarom al weinig waarschijnlijk. (DS/NRC)