‘Het publiek zou me nooit accepteren’

Carrièreswitch Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. José Been (37) overkwam het. Ze was jarenlang secretaresse en marketingmedewerker, maar kreeg borstkanker. Nu

is ze de eerste vrouwelijke wielercommentator.

Hoogtepunt: „Ik mag anderen vertellen over de sport waar ik zelf zoveel van houd. Dat ik dát werk mag noemen, voelt elke dag weer als een hoogtepunt.”

Dieptepunt: „De begrafenis van een 25-jarige renner die overleed tijdens een wielerwedstrijd. Ook dat soort gebeurtenissen zijn helaas onderdeel van het vak.”

Twitteren tijdens chemo’s

„Na drie onafgemaakte universitaire studies wist ik nog altijd niet wat ik écht wilde. Dus werd ik maar secretaresse en later marketingmedewerker. Het moment dat ik borstkanker kreeg, veranderde mijn leven. Ik zat ziek thuis, keek veel naar wielrennen. Omdat ik niemand had om mee daarover te praten begon ik erover te twitteren. Mijn berichten werden steeds vaker geretweet en het aantal volgers nam een enorme vlucht.

Screentest

„Op een dag werd ik gebeld door de toenmalige directeur van Eurosport. Ik was heel verbaasd: wat moest hij met mij? Hij bleek mijn tweets gezien te hebben en zocht iemand die nieuwsberichten kon schrijven. Maar al tijdens datzelfde telefoongesprek zei hij: ‘Ik zoek ook een vrouw om het sportnieuws te lezen en jij hebt een goede stem.’ Voor de screentest was ik heel zenuwachtig. Het ging dan ook niet zo goed: ik las het nieuws over een gewonnen tenniswedstrijd alsof er iemand overleden was. Maar kennelijk zagen ze toch iets in me: ik werd aangenomen.

Leontien van Moorsel

„Daarna kreeg de ik de smaak al gauw te pakken en wilde ik heel graag wielercommentator worden. Dat zat er niet in zeiden collega’s: zoiets was alleen weggelegd voor oud-coureurs en bovendien zou het publiek een vrouwelijke wielercommentator nooit accepteren. Op een dag hadden ze niemand om De Ronde van Spanje te verslaan en kreeg ik een appje of ik wilde invallen. Ik kreeg ongelooflijk veel positieve reacties. Leontien van Moorsel schreef bijvoorbeeld: ‘Wat ontzettend gaaf om een vrouwelijke commentator te horen!’ Toen er vervolgens een vaste commentator wegging mocht ik voortaan zijn plek innemen.”

    • Adinda Akkermans