Kijken: zingende Diederik Samsom neemt zichzelf en collega’s op de hak

In een gelekt filmpje neemt Diederik Samsom zichzelf en collega’s op de hak.

Screenshot uit het filmpje

“De zieken zijn de klos met die Van Rijn. En Jetta doet de ouderen dagelijks pijn. We verloren met de kiezer elke klik. En dat is allemaal de schuld van Diederik.”

Diederik Samsom legt de vinger op een aantal zere plekken in een opmerkelijk filmpje dat dinsdag opdook. In het café ‘De Haagsche Kluis’ neemt hij zichzelf en zijn collega’s al zingend op de hak en pareert hiermee de kritiek die hij regelmatig over zich heen krijgt. “Door wie zijn wij nou allen de pineut? Dat is allemaal de schuld van die techneut.”

Het filmpje lekte uit via De Telegraaf en lijkt gemaakt met een mobiele telefoon tijdens de jaarlijkse coalitieborrel. De sfeer zit er goed in: de Kamerleden van de PvdA en VVD drinken bier of wijn en aan het eind van het nummer zingen ze vrolijk mee: “En dus is het de schuld van Diederik.”

Samsom zingt op de melodie van het nummer ‘Allemaal de schuld van Wouter Bos’ van cabaretier Jeroen van Merwijk.

Bewuste strategie?

Het is niet duidelijk waarom of door wie het filmpje is gelekt. Aan de opnames te zien lijkt het optreden bedoeld om binnenskamers te blijven maar het komt de PvdA niet slecht uit. Door het lekken van het filmpje krijgt Samsom de mogelijkheid om te laten zien dat hij zelfspot en humor heeft. Bovendien krijgt de coalitie de kans om te laten zien dat de sfeer tussen de partijen goed is.

    • Belia Heilbron