Heisser Sommer

„Heisser Sommer in diesem Jahr / heisser Sommer wie wunderbar,” is het terugkerende refrein van de Ossi-musical Heisser Sommer (1968). In deze vrolijke musical uit de Oost-Duitse DEFA-studio trekken elf meisjes van Leipzig naar de Oostzee, onderweg ontmoeten ze tien jongens uit Karl-Marx-Stadt die ook vakantie vieren. Ze pesten elkaar voortdurend maar worden natuurlijk ook verliefd. De tienermusical trok in 1968 zes miljoen mensen naar de bioscoop en heeft inmiddels cultstatus. Hoofdpersonen Frank Schöbel en Chris Doerk waren in het echt een beroemd echtpaar dat talloze hits op hun naam schreef, de soundtrack van Heisser Sommer, vol leuke liedjes, is nog steeds een bestseller.

Naast het kriebelende zomergevoel bevat de film ook een boodschap, het is tenslotte een productie uit de DDR. Het meisje Brit (‘Ik doe wat ik wil’) leert dat de groep belangrijker is dan het individu; in de zomer van 2016 een hart onder de riem van de Europese Unie.