‘Hef immuniteit Battistelli op’

Vakbond SUEPO heeft het octrooibureau in Rijswijk gedagvaard. De bond vraagt de 38 lidstaten om in te grijpen tegen president Battistelli.

Benoît Battistelli
Benoît Battistelli Foto Andreas Terlaak

De onschendbaarheid van president Benoît Battistelli van het Europees Octrooibureau moet worden opgeheven. Die oproep heeft vakbond SUEPO dinsdag gedaan aan de 38 lidstaten van het bureau via advocaat Liesbeth Zegveld.

Aanleiding voor de oproep is de verdere escalatie van het arbeidsconflict tussen de bond en Fransman Battistelli. De bond, die de helft van de 7.000 werknemers vertegenwoordigt, heeft het octrooibureau nu voor de rechter gedaagd vanwege sancties tegen vakbondsbestuurders. Het octrooibureau liet de deurwaarder die de dagvaarding kwam brengen door vijf bewakers het pand in Rijswijk uitzetten. Ze wilden hem ook niet vertellen waar de brievenbus is.

Het bureau verleent Europese patenten en heeft vestigingen in Duitsland, Oostenrijk, Nederland en België. Als internationale organisatie zegt het octrooibureau niet onder nationaal arbeidsrecht te vallen en geniet het onschendbaarheid.

De bestuurlijke crisis zal centraal staan als de beheersraad, het hoogste orgaan met afgevaardigden van de 38 lidstaten, woensdag en donderdag bijeenkomt. Het octrooibureau zegt niet te willen speculeren over de agenda van de beheersraad.

In maart droeg de raad Battistelli op de relatie met de bond te normaliseren. In plaats daarvan is de secretaris van SUEPO geschorst wegens vermeend wangedrag. Er zijn lopende en afgeronde ‘disciplinaire onderzoeken’ naar zeven vakbondsbestuurders, die kunnen leiden tot ontslag of minder salaris of pensioen.

Een aantal lidstaten, zoals Duitsland, Frankrijk en Nederland, is zeer kritisch over Battistelli. Hij heeft de irritatie recentelijk vergroot door persoonlijk druk uit te oefenen in een ontslagprocedure tegen een Ierse patentrechter. Battistelli eiste in een brief dat deze rechter geen openbaar verhoor zou krijgen door een bezwaarcommissie. De commissie stelde dat haar onafhankelijkheid in het geding was en heeft niet ingestemd met het ontslag. Het bureau wil niet reageren op „individuele zaken”.

    • Eppo König