Gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude fuseert met Haarlemmermeer

Burgemeester van de Haarlemmermeer Theo Weterings.
Burgemeester van de Haarlemmermeer Theo Weterings. Foto: Bart Maat / ANP

De gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude zal fuseren met de gemeente Haarlemmermeer. Nagenoeg de voltallige gemeenteraad –tien van de elf raadsleden- stemde dinsdagavond voor het samengaan met die partner. De twee andere overgebleven kandidaat-fusiepartners, Amsterdam en Velsen, vielen daarmee af – net als Haarlem en Zaanstad in een eerder stadium.

De raad volgt daarmee de voorkeur van veel van haar burgers. Die zien Haarlemmermeer als geschikte fusiepartner omdat die gemeente (145.000 inwoners) nu al een verzameling is van een twintigtal dorpen. Het kleine Haarlemmerliede-Spaarnwoude kan zich daar eenvoudig bij voegen, is de gedachte bij raadsleden en veel inwoners.

Strategisch interessant

Haarlemmerliede-Spaarnwoude wordt door buurgemeenten gezien als strategisch interessant door haar ligging aan het Noordzeekanaal. Met de fusie, die naar verwachting in 2019 zal plaatsvinden, volgt Haarlemmerliede-Spaarnwoude het spoor van vele kleine gemeenten. Die kiezen voor een fusie omdat de gemeentetaken de afgelopen jaren te omvangrijk en complex zijn geworden voor een verantwoorde afhandeling door het eigen, bescheiden ambtenarenapparaat en de eigen, kleine gemeenteraad.

    • Ingmar Vriesema